HomeSalutLa Clínica Terres de l'Ebre promou la creació d'un Gabinet d'Estudis...

La Clínica Terres de l’Ebre promou la creació d’un Gabinet d’Estudis Immunodigestius

Les malalties de l’aparell digestiu s’han incrementat en els últims anys i ja són la segona causa d’hospitalització a l’Estat. L’estrès, els mals hàbits alimentaris, el sedentarisme -però també l’excés d’esport-, i l’envelliment, són les principals causes que hi ha al darrere de les consultes per mals de panxa, inflor abdominal i altres problemes intestinals.

Una mica com el cervell, l’aparell digestiu va desvetllant alguns enigmes gràcies a la ciència mèdica. És el cas de la macrobiota, una comunitat de microorganismes formada principalment per bacteris, fongs, virus… i neurones.

“Fins fa dos dies pensàvem que només teníem neurones al cap. Però als budells en tenim milions, responsables de segregar dopamina i serotonina, les hormones associades a l’estat d’ànim”, explica el doctor Adolfo Criado, director mèdic de la Clínica Terres de l’Ebre.

Criado és també cap del servei de Cirurgia Digestiva i, en els últims anys, s’ha dedicat a investigar sobre els nous avenços en el coneixement de l’aparell digestiu, singularment sobre la importància de tenir una macrobiota sana com a condició per tenir una bona salut general, no només intestinal.

“Mai com ara havia vist tantes consultes sobre problemes digestius, molts dels quals provocats per intoleràncies alimentàries. Això implica fer TAC i proves invasives, com les colonoscòpies o laparoscòpies exploratòries, la majoria de les quals acaben sense un diagnòstic clar. El pacient continua amb mal de panxa i sovint, per eliminació, se li diu que té el còlon irritable”.

El sibo

Enmig de les habituals proves clíniques, ha irromput amb força un nou instrument: el test SIBO, l’acrònim anglès que indica sobrecreixement bacterià a l’intestí prim. Es tracta d’un test d’alè que s’ha popularitzat perquè aporta informació nova sobre la nostra flora intestinal, la macrobiota, responsable d’algunes patologies digestives però que també podria ser causant d’altres malalties aparentment molt allunyades dels budells.

“Hi ha alguns quadres depressius i ansiosos que estan relacionats amb la macrobiota. Pots tenir una situació reactiva per un problema concret, com la mort d’un familiar, però t’arriben persones a la consulta que estan deprimides sense cap causa aparent. I aquí és on recomano revisar els nostres budells abans de recórrer als antidepressius”. El doctor Criado explica que el mal estat de la macrobiota pot estar al darrere d’algunes depressions. En este sentit, també s’ha obert el camí a noves investigacions, per tal d’esbrinar la possible relació entre la macrobiota intestinal i determinades malalties neurogeneratives, com l’Alzheimer o l’ELA.

Nova línia de treball

De la mà del doctor Adolfo Criado, la Clínica Terres de l’Ebre (CTE) treballa en la creació d’un Gabinet d’Estudis Immunodigestius amb l’objectiu d’aprofundir en la recerca i la relació entre les malalties que tenen el seu origen en l’aparell digestiu.

La idea no és demanar proves perquè sí per tal de descartar patologies. És a l’inrevés. Primer cal conèixer la simptomatologia, els antecedents i el tipus de vida que porta el pacient. I, a partir d’aquí, buscar l’origen del problema”. “Com sé si el problema que tinc s’allotja a la meva macrobiota? El metge ha de preguntar, saber quin tipus de mal de panxa tens, com fas els excrements, si et toca poc el sol, si agafes molts refredats… Totes estes dades aporten molta informació que poden evitar proves invasives. Abans de fer una endoscòpia, podem fer els tests d’intoleràncies o el SIBO, que ens dirà si els bacteris del budell són normals”, explica el director mèdic de la CTE.

Criado alerta que hi ha moltes modes i malentesos que condicionen la nostra dieta i que conduïxen a una alteració de la macrobiota. Hi ha persones que eviten el gluten, sense ser-ne intolerants: “mal fet, perquè el gluten és un gran fabricant de macrobiota”. La sacarina o l’estèvia també alteren la flora intestinal. “Res com el sucre, que és un excel·lent prebiòtic per alimentar els altres probiòtics que hem de consumir per tenir una macrobiota sana: llet fresca, arròs, pasta, formatge i altres productes fermentats, com el kèfir, la kombutxa, el xucrut… Hem de tornar al mercat!”, alerta el cirurgià, i advertix contra determinats hàbits amb bona premsa com l’excés d’esport: “el sedentarisme no és bo, però l’exercici físic extrem, amb consum de batuts proteínics que no es metabolitzen bé, tampoc, perquè debiliten els nostres intestins”.

Panxa inflamada, persona malhumorada

L’expressió “tens cara d’estrenyit” per indicar que una persona té l’aspecte d’estar mal posada, enfadada o de passar-li alguna cosa negativa, té tota la seua justificació, segons Criado. “Si tenim els budells inflamats, el nostre caràcter també s’inflama”, explica el cirurgià, i recorda un experiment fet amb ratolins que ho corrobora: els investigadors tenien dos grups de rates, un de nerviós i un altre de tranquil; els van intercanviar la flora intestinal i el seu comportament també es va invertir.

Albert Mestre
Albert Mestre
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

69 + = 74

Últimes notícies