HomeSocietatLa colònia de cria de flamencs s’estabilitza al delta de l’Ebre, després...

La colònia de cria de flamencs s’estabilitza al delta de l’Ebre, després de dos anys de batre màxims històrics

La colònia de flamencs del delta de l’Ebre ha tornat a criar enguany amb èxit a la Punta de la Banya, amb 1861 parelles establertes, segons el recompte fet en vol de dron el passat 9 de maig.

La colònia establerta este 2022 queda, però, molt lluny de les xifres de parelles reproductores assolides els anys 2020 i 2021, quan es va comptabilitzar dos màxims històrics consecutius, 4.303 parelles establertes al 2020 i 3.449 parelles al 2021.

Segons els tècnics de Parc Natural del delta de l’Ebre, la colònia de flamencs de la Punta de la Banya s’ha estabilitzat enguany i torna als registres previs al 2020. Malgrat tot, els tècnics destaquen que ha estat un molt bon any reproductor, ja que la xifra de 1.861 parelles de flamenc es troba per sobre de la mitjana dels darrers 30 anys, des que l’espècie es va establir a les salines de la Trinitat l’any 1992.

A més, el passat 9 de juliol, es va dur a terme un altre vol fotogràfic amb l’objectiu de recomptar el nombre de polls i, així, poder avaluar l’èxit reproductor de la colònia. S’han comptabilitzat un total de 1.061 polls, fet que representa un èxit reproductor de 0,57 polls per parella, una xifra que es troba una mica per sobre de la mitjana de reproducció d’esta espècie al Delta, que és de 0,51 polls per parella.

Segons el Parc Natural, la causa d’esta variabilitat en el nombre de parelles reproductores cal buscar-la segurament en les condicions de les altres zones reproductores de la Mediterrània (sequera i reducció d’espais humits), ja que la situació a la Punta de la Banya s’ha mantingut pràcticament intacta en els darrers anys. Només en el període 2013-2016 es va viure un període advers de 4 anys (amb valors inferiors a les 1.000 parelles) relacionat amb problemes amb predadors, com el gavià argentat i la guineu.

Anellament de 400 polls

Este diumenge 24 de juliol, i després de dos anys de no poder-se celebrar a causa de la pandèmia de la covid-19, es realitzarà un anellament de 400 polls de flamencs nascuts enguany a la Punta de la Banya. Més de 200 tècnics i voluntaris participaran en l’anellament, que començarà al voltant de les quatre de la matinada. Als polls, se’ls col·locaran dos anelles: una de metàl·lica i una altra de blanca de PVC amb un codi alfanumèric que permet identificar l’exemplar a distància i conèixer els moviments a gran escala de cada individu anellat.

Fins ara, s’han anellat uns 4.370 flamencs al Delta, a partir dels quals s’ha obtingut més de 24.000 observacions, des de l’estuari del Sena i fins al Senegal, i des de
Portugal i fins a Israel. El delta de l’Ebre és l’únic lloc de Catalunya on es reproduïx el flamenc i un dels pocs punts de la Mediterrània on cria de manera regular.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

15 + = 23

Últimes notícies