HomeSocietatEls Abanderats, la internacionalització de la Festa del Renaixement de Tortosa

Els Abanderats, la internacionalització de la Festa del Renaixement de Tortosa

A les primeres edicions de la Festa del Renaixement, abanderats era sinònim dels italians d’Arezzo, ciutat amb una llarga tradició d’este espectacle provinent de les victòries a les guerres, primer, amb moviments i llançaments simples, que es van anar complicant amb els anys, sense perdre l’actitud i elegància militar original.

Participàvem al Renaixement tocant la dolçaina i els tambors i el contacte amb els abanderats d’Arezzo era estret”, explica Xavi Falcó, president de la Colla Jove de Dolçainers i abanderat, “i un any vam pensar de fer un grup d’abanderats amb unes banderes de fusta d’un metre i un tros de plom. Més endavant vam desenvolupar més la tècnica”, afirma. Així, atrets pels italians i utilitzant-los d’exemple, el 2003 van nàixer els Abanderats de Tortosa, que s’han acabat convertint en un símbol de la festa històrica.

Els inicis no van ser fàcils, amb pocs recursos i sense les facilitats que oferix actualment internet massificat on, precisament a YouTube, els Abanderats de Tortosa van descobrir que tenen uns companys a Navarra, el Colectivo de Banderas de Tudela. “Pensàvem que érem nosaltres, per la forma de les banderes, moviments i vestuari”, assegura Falcó. De fet, els Abanderats de Tortosa tenen tres uniformes segons l’ocasió: el de vellut roig, de gala, un altre, també roig, per a les actuacions habituals, i un tercer amb els colors dels trasts. “La muralla de Tortosa estava dividida en segments, els trasts, adjudicats als gremis que tenien un símbol i colors en els quals s’han inspirat les banderes i els vestits”, relata Falcó, com a aspecte històric recuperat. Precisament, amb la indumentària dels trasts participen en ‘Les justes del papa Adriano’, una exhibició de torneig cavalleresc en honor al bisbe de Tortosa Adrià d’Utrecht, just l’any del 500 aniversari del seu nomenament com a papa.

Actualment, en les actuacions dels Abanderats de Tortosa, hi formen part entre 20 i 40 membres, comptant abanderats i músics, i enguany compartiran els espais de la ciutat amb els abanderats d’Arezzo i els de Sansepolcro.

 

Exportant la Festa

Els espectacles dels abanderats agraden molt a les fires i festes d’època, tot i que aquí no són tan coneguts, sí que ho són a Itàlia, on Falcó explica que hi ha 500 agrupacions i que fan competicions, a les quals els tortosins no s’atrevixen a participar per l’altíssim nivell, tot i que sí que hi assistixen com a espectadors.

Gràcies a l’agermanament de Tortosa amb la ciutat francesa de Le Puy-en-Velay el 2005 per les col·laboracions entre les celebracions renaixentistes, els abanderats tortosins hi han fet nombrosos viatges, que els han obert portes a visitar moltíssims llocs.

Falcó conta que “a mesura que et mous pels llocs, fas contactes i coneixes la gent adequada que et pot portar a llocs”, fet que els ha permès actuar en municipis més propers, com Castelldefels, Sant Julià de Lòria o Vinaròs en ple carnaval, al Camp Nou, al Palau Sant Jordi o a l’estadi Olímpic de Montjuïc, però també en destinacions internacionals, com Andorra, Portugal o a la plaça del Vaticà l’any 2017.

“El capellà tortosí Jordi Bertomeu, home de confiança del papa Francesc, ens va proposar actuar al Vaticà, cosa que no tothom pot fer”, tot i que l’abanderat considera que tot fa currículum, tant actuar al Vaticà com a l’Ampolla.

En estos gairebé 20 anys han pogut realitzar vora de 500 actuacions arreu d’Europa. “A tot arreu on anem ens pregunten d’on som i expliquem que de Tortosa i que fem la festa al juliol”, manifesta Falcó, animant la gent a assistir a la Festa del Renaixement i mostrant bandera, mai millor dit, dels seus orígens allà on van.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies