HomeSense categoriaLa Comissió de Territori dona llum verda al dictamen de la llei...

La Comissió de Territori dona llum verda al dictamen de la llei que ha de protegir les oliveres monumentals

La Comissió de Territori ha aprovat el dictamen de la proposició de llei de protecció de les oliveres monumentals en el darrer pas abans de passar pel ple perquè en doni llum verda definitiva. La iniciativa, del PSC-Units, protegirà les oliveres amb segles d’edat i assegurarà una gestió adequada i la permanència on són arrelades, prohibirà explícitament arrancar-les, el trasplantament i la comercialització. La llei preveu crear una comissió tècnica i una catàleg d’oliveres amb els recursos per a la seva protecció i millora.

La llei, que s’havia debatut contemplant un règim de sancions de fins a 500.000 euros, finalment preveu multes de fins a 48.000 euros per a les infraccions molt greus, després d’admetre diverses esmenes en aquest sentit.

La llei vol establir que les oliveres que en el seu dia van ser arrencades i trasplantades fora del seu espai originari ja no es podran moure del mateix espai “per no causar-los-hi més danys”. Pel que fa als exemplars que estan en vivers a l’espera de ser venuts i replantats, les empreses propietàries hauran de fer-ne una declaració del nombre que tenen a les seves instal·lacions trenta dies després que s’aprovi la llei. Les que tenen en propietat, “en cap cas podran ser extretes d’allí”.

Les funcions de control i vigilància quedaren delegades en el cos d’Agents Rurals. També es contemplen accions de promoció –amb una menció especial ‘Oli d’oliva verge extra de les oliveres monumentals de Catalunya’ o del paisatge.

La llei també preveu que els pressupostos de la Generalitat destinin anualment una partida suficient per a protegir, conservar, posar en valor i gestionar els oliverars que estiguin en producció i les empreses o òrgans que elaboren el certificat d’aquestes oliveres.

La iniciativa arribarà amb una quarantena d’esmenes al ple, la majoria de la CUP-CC (29) i CatECP (13), i una de Ciutadans, que han decidit mantenir vives.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 6 = 7

Últimes notícies