HomeSense categoriaLa consellera Budó promet accions contra el despoblament per al 2021

La consellera Budó promet accions contra el despoblament per al 2021

El Govern de la Generalitat assegura que vol revertir el problema de despoblament i envelliment de Catalunya a través d’un pla que ja inclou quatre comarques del país, dos de les quals són ebrenques: la Terra Alta i la Ribera d’Ebre. Les altres dos es troben al Pirineu i són el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. La intenció és que en els pròxims anys se n’afegisquen de noves. 

En una trobada al Palau de la Generalitat amb mitjans de comunicació regionals de diferents parts del país -entre ells, el setmanari l’ebre-, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha afirmat que el projecte de recent creació Un país d’oportunitats, un país viu es troba en fase de “diagnosi” de les necessitats de les comarques implicades i que de cara al 2021 “es començaran a executar les primeres accions”.  

La consellera no ha volgut avançar cap actuació concreta, més enllà de la creació de diferents comissions territorials i de coordinació per a aconseguir el “màxim consens” entre els diferents actors socioeconòmics de cada territori. També han de servir per a decidir quines són les accions més viables i útils per a fer front als principals problemes de les comarques més deprimides i amb unes pitjors expectatives de futur del país. 

Més enllà d’afirmar que abans que acabe l’any es podrà tenir una “diagnosi interessant” de la situació de les comarques i les seues necessitats i que el 2021 s’activaran els primers ajuts, la consellera Budó ha reconegut que el programa Un país d’oportunitats, un país viu encara no compta amb dotació pressupostària, un calendari definit per a executar les actuacions, ni una concreció de quines han de ser les primeres accions a portar a terme.

Les temàtiques girarien al voltant de la millora de les infraestructures i les comunicacions, la connectivitat a través de la fibra òptica, el desenvolupament del món rural, així com una “sensibilitat” especial amb el que fa referència al desenvolupament urbanístic de les zones més deprimides del país.

Amb este projecte es vol potenciar la dinamització territorial i la generació d’oportunitats a les zones que més ràpidament s’estan envellint i perdent riquesa. El pla vol garantir que també es puga viure on cada vegada hi viu menys gent. 

 

Equilibri territorial

Meritxell Budó ha dit que davant l’accentuació del desequilibri territorial que ha patit el país en els darrers anys, l’obligació del Govern és desenvolupar plans a llarg termini per a revertir la situació.

Ha argumentat que la magnitud de la problemàtica i la voluntat d’implicar-hi el màxim d’actors possibles del territori treballant conjuntament en una única direcció impedix que hi haja encara resultats palpables nou mesos després de l’inici del projecte. Primer “cal garantir que el territori hi participe” i que es prenguen “decisions consensuades”.

El Govern vol que l’activació econòmica i la dinamització territorial arribe també a les comarques amb els índexs de despoblament i envelliment més alts del país. La consellera de Presidència, però, ho ha volgut desvincular d’altres plans anteriors com el que va impulsar en el seu dia el president Pasqual Maragall amb el Pla de barris. Ha argumentat que les noves actuacions volen actuar d’una “manera més global, més enllà de ciutats i barris”.

Les Garrigues i el Ripollès són les dos noves comarques que la Generalitat ja ha avançat que ben aviat s’uniran al projecte Un país d’oportunitats, un país viu. La consellera de Presidència ha insistit a utilitzar l’exemple del Segarra-Garrigues i la millora dels regadius amb este tipus d’infraestructures com un element d’èxit que ha de servir a les comarques més deprimides per a millorar la seua situació.

Budó també ha explicat que després d’impulsar l’Agenda Urbana de Catalunya, el Govern està treballant en la confecció de l’Agenda Rural, un pla d’acció que també servisca per a potenciar les oportunitats en el món rural i s’evite així el seu despoblament. 

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 27 = 35

Últimes notícies