HomeSense categoriaLa CUP, Movem i ERC garantixen el seu vot contrari a la...

La CUP, Movem i ERC garantixen el seu vot contrari a la moció per a salvar el monument

TORTOSA // El ple ordinari del mes de juny a Tortosa, dilluns de la setmana entrant, ha d’incloure la votació en forma de moció de la iniciativa popular impulsada pel col·lectiu per la reinterpretació del monument a la Batalla de l’Ebre (Corembe) per a intentar evitar la retirada del monòlit franquista, tot i que el desmuntatge compta ja amb la llicència d’obra municipal pertinent i ja ha estat adjudicat per part de la Generalitat. De fet, esta setmana s’ha fet l’acte administratiu d’inici de les obres i este dijous, coincidint amb el tancament d’esta edició, s’havien de fer els treballs geotècnics previs, els resultats dels quals es coneixeran d’aquí a uns dies i determinaran l’espai concret on s’ha d’instal·lar la gran grua que retirarà el monument i com reforçar si cal la platja fluvial.

Mentrestant, sense notícies sobre el recorregut que puga tindre el contenciós presentat per Corembe davant la justícia, el col·lectiu memorialista tindrà el seu moment de màxima visibilitat dilluns, quan el seu coportaveu Joan Otero defensarà la moció davant del plenari municipal. El text duu com a títol: Proposta per respectar la voluntat expressada pels tortosins i tortosines en la votació de 28 de maig del 2016 que va acordar reinterpretar, mantenir i contextualitzar el Monument per la Batalla de l’Ebre.

A grans trets, es reclama respecte al resultat de la controvertida consulta del 2016 per a “reinterpretar, mantenir i contextualitzar el monument a la Batalla de l’Ebre”; paralitzar “qualsevol procediment de desmantellament del monument” i sol·licitar al ple que demane a la conselleria de Justícia que la partida pressupostària per a l’enderroc -poc més de 200.000 euros- siga destinada a la reinterpretació del monument. “Des del convenciment que el monument és i forma part del patrimoni artístic de la ciutat, i per això és un valor a preservar i que no podem perdre”, justifica la moció.

Reforçada per més de 1.500 signatures, el cas és que en principi no té moltes possibilitats de prosperar, llevat que els dos grup municipals que sostenen el govern local, Junts per Tortosa i el PSC, hi voten a favor, com ja ha anunciat que farà Cs, l’únic que ha defensat obertament tornar a la pantalla de la consulta. ERC, Movem i la CUP (10 dels 21 vots del ple) ja han anunciat que votaran en contra. En canvi, Junts i el PSC no han volgut avançar el signe del seu vot.

Els primers estaven pendents d’una reunió del grup municipal per a tractar els temes del ple i els socialistes, d’una executiva local que s’havia de fer este dijous a la nit, després del tancament d’esta edició. En tot cas, seria una sorpresa que tots dos votessen que sí a la moció quan Corembe també demana que es torne a catalogar el monument, que just a principis d’enguany, amb l’aval de tots els grups excepte Cs, va ser exclòs del catàleg d’edificis i conjunts històrics i artístics.

De tota manera, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, de Junts, sempre ha defensat que la seua catalogació no era cap impediment per a materialitzar la retirada fent valer la llei estatal de memòria històrica. Només que un dels dos grups s’abstinga o hi vote en contra, la campanya de Corembe quedaria coixa a nivell local, però en qualsevol cas serà interessant escoltar els arguments d’uns i altres a estes alçades del conflicte memorialístic. 

La Comissió per la Retirada dels símbols franquistes de Tortosa, al seu torn, confia que el ple de dilluns no obstaculitze la retirada. “Ha costat prou que hi hagués un consens per la retirada a l’Ajuntament”, expressava la portaveu Ester Baiges.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 26

Últimes notícies