HomePol铆ticaLa CUP ser脿 la garantia per dignificar la pagesia de les Terres...

La CUP ser脿 la garantia per dignificar la pagesia de les Terres de l鈥橢bre

Avui la CUP ha presentat ha presentat les seues propostes per per donar resposta a les demandes de la pagesia de les Terres de l鈥橢bre i de la resta del Pa铆s. Una pagesia que ha modelat i continua modelant el Territori i que l鈥檋a fet reconeixedor de la declaraci贸 com a Reserva de la biosfera des de fa m茅s de 10 anys, on se li reconeix la seua enorme biodiversitat d鈥檈cosistemes i de productes que s鈥檋i elaboren. Per貌 que segons la cap de llista per les Terres de l鈥橢bre, Ort茅sia Cabrera, no est脿 sent una eina per a que la pagesia, la ramaderia i la pesca del Territori tinguen garantida una sortida dels seus productes ni tampoc que se鈥檒s paguen a un preu just.

Els anticapitalistes han posat de manifest la covardia, les paraules buides i les accions irris貌ries que els diferents governs de Junts, ERC i PSC han portat a terme en els 煤ltims vint anys. La covardia a no fer pol铆tiques valentes per garantir els preus justos i la distribuci贸 de la petita i mitjana pagesia. Les paraules buides, i molts cops plenes de cinisme, emfatitzant el suposat gran valor que t茅 per a Catalunya la pagesia quan amb els fets nom茅s han enfonsat tot el sector primari. I les accions irris貌ries per promoure el consum local amb iniciatives m茅s tur铆stiques i folkl貌riques que no pas 煤tils per a impulsar el sector primari.

I la realitat, segons la CUP, 茅s que avui a Catalunya, per exemple, el 80% del corder que consumim al Pa铆s, entra pels Ports de Barcelona i Tarragona en comptes de consumir el corder local de les Terres de l鈥橢bre i d鈥檃ltres parts productores de Catalunya. Que a les Terres de l鈥橢bre vivim en la paradoxa que consumim ingents quantitats de mandarines provinents de Sud 脌frica o el Marroc, quan som una de les principals zones productores del Pa铆s. O que massa vegades podem acabar menjant peres de la Rioja en comptes de les produ茂des a la plana de Lleida. I, segons ha afirmat la mateixa Ort茅sia, 鈥que passen estes situacions inversemblants, no 茅s fruit de cap casualitat sin贸 d鈥檜nes pol铆tiques econ貌miques que acaben ensorrant la nostra pagesia鈥.

Per a la CUP, una proposta que donaria sortida a bona part dels problemes plantejats per la pagesia, seria la creaci贸 d鈥檜na distribu茂dora p煤blica que garant铆s que el productor rep un preu just pel producte que elabora i alhora, el consumidor no pagu茅s els costos desorbitats dels interessos privats de les 3 o 4 grans distribu茂dores que monopolitzen el mercat i fixen el preu a pagar al productor i el preu de venda a les grans superf铆cies comercials. Segons la CUP, esta proposta ja va ser portada al Parlament, i malgrat va ser rebutjada per una 脿mplia majoria de l鈥檃rc parlamentari, en la propera legislatura, la tornaran a portar per la seua aprovaci贸.

Finalment, i per tal de fomentar un vertader consum local, la CUP proposa que la Generalitat, i les diferents administracions p煤bliques de Catalunya, donen exemple i fomenten el consum dels productes de Km 0 mitjan莽ant l鈥檕bligaci贸 de servir amb productes locals, el m茅s d鈥1 mili贸 d鈥櫭爌ats que cada dia s鈥檕fereixen a escoles i a altres serveis p煤blics. En este sentit valoren el potencial transformador que esta acci贸 representaria per a la pagesia degut a l鈥檃ugment en la demanda de productes locals.

Per tot aix貌, la CUP considera que ser脿 la garantia de dignificar la pagesia a les Terres de l鈥橢bre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

76 + = 80

脷ltimes not铆cies