La CUP Tortosa portarà al ple una moció per garantir el dret a l’empadronament i millorar el funcionament de la Unitat del Servei d’Atenció a la Ciutadania (SAC), davant les contradiccions del govern municipal i el discurs de criminalització de Junts per Tortosa cap a la població immigrant i en situació d’exclusió residencial.
Selene Alberich, portaveu de la CUP, ha denunciat en roda de premsa que “Junts per Tortosa està exigint a l’Ajuntament que incompleixi la normativa en matèria d’empadronament, assumint sense complexos el discurs de la ultradreta i assenyalant els col·lectius més vulnerables”. Al mateix temps, ha criticat el govern municipal per actuar amb ambigüitat: “Per una banda, afirmen complir la normativa, però per l’altra, reconeixen que només empadronen persones amb títol habilitant de l’habitatge i utilitzen el padró amb finalitats diferents de les establertes legalment, com combatre la sobreocupació”.
La cupaire ha recordat que la normativa vigent, tant el Reial Decret 1690/86 com les instruccions de la Secretaria d’Immigració de la Generalitat i l’INE, estableixen clarament que l’empadronament és un dret per a tota la ciutadania, independentment de la seva situació administrativa o habitacional. En aquest sentit, ha remarcat que el padró té la funció de censar la població resident en un municipi i no pas la de controlar l’ús dels habitatges.
A més, Alberich ha assenyalat que posar obstacles a l’empadronament suposa una vulneració de drets fonamentals, especialment per a persones en situació de risc d’exclusió, ja que el padró és la porta d’accés a serveis bàsics com la sanitat i l’educació. “En el cas de les persones immigrades sense permís de residència, l’empadronament és imprescindible per acreditar el temps de residència a l’Estat i poder regularitzar la seva situació. Obstaculitzar-lo significa truncar els projectes de vida de moltes persones que viuen a la nostra ciutat”, ha afirmat.
Davant aquesta situació, la CUP exigeix que l’Ajuntament de Tortosa es posicioni “sense fissures” com a garant dels drets de totes les veïnes i veïns. La moció demana que la carta de serveis d’atenció a la ciutadania inclogui totes les opcions d’inscripció al padró, seguint la legalitat vigent, així com elaborar un Reglament d’accés al padró clar i aplicable pels serveis municipals, entre altres mesures.
Finalment, Alberich ha recordat la situació de tensió que viu la Unitat del Servei d’Atenció a la Ciutadania, que pateix una greu manca de personal i recursos tècnics. Les treballadores han denunciat recentment aquesta situació, i segons la CUP, és urgent atendre les seves demandes per disminuir la pressió sota la qual treballen i millorar l’atenció a la ciutadania. Per això, la moció també demana que s’augmenti de forma estructural la plantilla el 2026.