Facilitar el pagament dels aparcaments de superfície regulats amb limitació horària o activar els punts de recàrrega de vehicles elèctrics són algunes de les utilitats relacionades amb la mobilitat que permet l’aplicació per a dispositius mòbils Aparcar. Esta eina tecnològica de titularitat pública, creada i gestionada per l’Ajuntament de Reus, passa ara a dependre de la Diputació de Tarragona i canvia de nom i d’imatge: a partir del 16 de setembre s’anomenarà MOT. Amb la cessió, s’inicia una nova etapa en què s’oferirà l’ús de l’aplicació a tots els ens locals de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona que tinguen zones blaves o d’aparcament regulat, per a promoure la mobilitat sostenible i facilitar el servei a tots els usuaris. El canvi serà automàtic per als usuaris de l’aplicació Aparcar, que rebran una notificació amb el canvi de titularitat i de nom i una petició per a acceptar la cessió de les dades a MOT. Durant un temps les dos marques conviuran per a facilitar la transició.
L’Ajuntament de Reus ja va cedir la tecnologia a altres com Calafell i Tortosa, on va implantar-se el 2018. Actualment, Tortosa és l’únic municipi ebrenc on se pot pagar l’aparcament sense necessitat de buscar un parquímetre. L’aplicatiu depèn en este cas del consistori tortosí.
La presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, i l’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, van presentar la nova etapa de l’aplicació Aparcar al Palau Bofarull de la Diputació a Reus.
Llauradó va posar de manifest que “la nova etapa d’esta aplicació és una mostra de la col·laboració i bona entesa entre institucions, que treballem amb l’objectiu comú de ser més eficients i oferir millors serveis a la ciutadania i als visitants, així com promoure la mobilitat sostenible arreu de la demarcació”. L’alcaldessa de Reus, Sandra Guaita, va destacar que la capital del Baix Camp fa un pas més en l’aposta per a col·laborar i compartir serveis en clau territorial o metropolitana.
Creada l’any 2016 per l’Ajuntament de Reus, Tarragona, Salou, Cambrils, Valls, Vila-seca, Montblanc o fins i tot Girona són alguns dels municipis on també funciona. Aparcar compta actualment amb 380.000 usuaris registrats (170.000 actius este 2024), el 40 % dels quals l’utilitzen en diferents municipis. Durant el 2023 se van gestionar a través de l’aplicació més de 2,8 milions d’estades entre les poblacions on està implantada actualment, i este any 2024 ja s’han superat els 3 milions d’estades.
L’Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona han signat recentment el conveni en què s’establix que el consistori cedix gratuïtament l’aplicació a la Diputació de Tarragona. D’esta manera, la institució supramunicipal, mitjançant l’Organisme Autònom BASE-Gestió d’Ingressos, queda facultada per a l’ús, explotació, transformació, distribució i reproducció de l’aplicació. A través de l’aplicació MOT se podrà gestionar el pagament dels aparcaments de superfície regulats amb limitació horària, i també tindrà altres utilitats relacionades amb la mobilitat urbana, com ara el pagament de transport públic o el lloguer de bicicletes, entre altres. La Diputació hi invertirà 50.000 euros anuals. L’aplicació Aparcar passarà a anomenar-se MOT, síntesi de les paraules mobilitat i territori.