HomeAgriculturaLa DO Terra Alta resisteix la sequera i espera una collita de...

La DO Terra Alta resisteix la sequera i espera una collita de qualitat excepcional

Les altes temperatures i la sequera han perjudicat la collita de raïm en molts indrets. A la Terra Alta, però, la producció enguany pràcticament s’ha mantingut i els viticultors només estimen una davallada de prop del 10%. A banda, les condicions meteorològiques han afavorit també la qualitat, que es preveu que siga superior a la de les últimes anyades.

Els viticultors calculen que la producció oscil·larà al voltant dels 34 o 35 milions de quilos. La campanya es va iniciar ara fa unes setmanes amb les varietats més primerenques, com el chardonnay o el moscatell, i fa uns dies ha començat també la recol·lecció de les garnatxes blanques, la varietat més emblemàtica de la DO Terra Alta.

Durant els últims dies ha pujat la graduació alcohòlica l’última setmana i els productors s’afanyen per evitar que baixe més l’acidesa. Al llarg de les últimes dos dècades, de fet, l’inici de la campanya s’ha avançat gairebé unes tres setmanes.

“Estem contents de com avança la campanya”, ha reconegut el secretari del Consell Regulador de la DO Terra Alta, Jordi Rius. “Tot i la sequera, que és extrema, i l’estrès hídric, no patim tant com altres zones de producció”, ha precisat. Des de l’octubre passat, les pluges han deixat entre 270 i 280 litres per metre quadrat. “Això ha fet que les vinyes fins avui hagin aguantat”, ha apuntat. El regadiu de suport ha estat fonamental per garantir esta resistència.

L’existència de “dos Terra Alta”, segons observa el viticultor Joan Àngel Lliberia, del celler Edetària, ha esdevingut un factor diferencial. D’una banda, una comarca amb vinyes de secà de gran resiliència davant la sequera, “que ha donat el raïm més fantàstic per fer els grans vins”. De l’altra, la del regadiu, “la que ens salva per produir mínimament”. Les diferències entre totes dues s’han fet enguany més evidents, reconeix, tot concloent que serà una de les campanyes més “dures” dels últims temps. “El factor estrès hídric és molt bo en el moment de la maduració, però no des de la primavera”, adverteix Lliberia.

Malgrat això, l’efecte més limitat de la sequera sobre la producció en el cas de la Terra Alta podria tenir un impacte també en els preus del raïm que perceben els pagesos, entre els 0,30 i 0,60 euros l’any passat, davant una previsible major demanda dels grans compradors externs de zones més castigades per la sequera com el Penedès, segons reconeix el president del Consell Regulador, Pere Bové.

Des de la DO Terra Alta assumeixen que, a banda d’intentar estendre el regadiu de suport, caldrà aprofitar al màxim les particularitats del territori i aplicar mesures per fer front al canvi climàtic. Apostant per la potenciació de les varietats de garnatxa autòctones més resilients, l’emplaçament de les vinyes entre els 350 i 650 metres d’altura o el vent de garbinada que aporta un “extra d’humitat” a les vinyes contrarestant l’estrès hídric, apunta Rius.

De moment, els viticultors ja es veuen obligats amb la incorporació de tècniques que eviten, per exemple, el sobreescalfament del raïm veremat al mes d’agost. “El primer que hem de fer és o refredar el raïm o atacar amb fred cada cop al celler per evitar les oxidacions -especialment en les garnatxes-”, apunta Lliberia.

Això es fa més evident en les vinyes de secà. A més mitjà i llarg termini, Bové, malgrat confiar que els episodis de sequera no siguin continuats, no descarta -regadiu a banda- ampliar la zona productiva per contrarestar la major evaporació per la intensa calor i aprofitar els recursos hídrics.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

23 + = 25

Últimes notícies