La Fira de l’Oli de les Terres de l’Ebre de Jesús va superar en la seva vint-i-novena edició les millors xifres de visitants i expositors de la seva història. L’afluència constant de públic, especialment nombrós les tardes de dissabte i diumenge, va fer que tant el recinte tancat del pavelló com la resta d’espais exteriors es van veure sempre pràcticament ple de gent.
Per a Víctor Ferrando, alcalde de Jesús, la satisfacció és molt gran, “perquè continuem mantenint l’oli d’oliva com a centre de l’activitat de la fira, però amb el canvi d’ubicació, absolutament consolidat, hem pogut anar introduint noves millores pensant en expositors i visitants que han comptat amb una molt bona acceptació“.
Així l’espai destinat als animals i les exhibicions eqüestres i canines, l’ampliació de la zona d’atraccions, o haver convertit la plaça d’entrada al pavelló en el centre de moltes de les activitats complementàries s’han convertit en algunes de les millores que han ajudat a rellançar la fira. Com diu Ferrando no volen marcar-se cap sostre, i menys quan l’any 2025 la fira complirà el seu 30è aniversari, “continuarem treballant perquè la fira mantingui l’essència pel qual va ser creada, on l’homenatge a la nostra pagesia ha de ser constant i mai el podem perdre de vista, tenint l’oli d’oliva com a element aglutinador. També ha de continuar servint com a gran aparador dels nostres productes i per les empreses vinculades al sector agrícola i ramader“.
Els concursos juguen de sempre un paper destacat a la fira de Jesús, sobresortint els premis del 40è Concurs al Tast d’Olis de les Terres de l’Ebre, fet al febrer per tenir els olis en millors condicions per ser valorats pels experts tastadors. El premi absolut el va recollir El Mussol Verd Eco del Perelló, de Núria Brull Abajo, un oli d’oliva verge extra ecològic que ha guanyat entre altres obsequis diverses inscripcions per poder participar en
concursos de nivell internacional. Els altres primers premis van ser en la categoria reservada al millor oli verge extra de la Denominació d’Origen Protegida del Baix Ebre i Montsià, el Lacrima Olea de la Cooperativa de Godall, el Priordei 1789 de Margalef d’Agro Foods&Comerce SL fou el primer fora de la DOP, el Mussol Verd Eco del Perelló també guanyaria el reservat als ecològics, i Guillermo Llaó del Perelló s’enduria el guardó al millor oli de productors particulars i de collita pròpia. Un jurat format per cuiners i restauradors va atorgar el premi al millor oli gastronòmic al Priordei Rojal de Margalef.
De la resta de concursos destacaria la recuperació del de menjadors de baldanes que va guanyar David Serret de La Ràpita, capaç de menjar-se en quinze minuts un total de 14 baldanes, aproximadament 1,400 quilos del típic producte ebrenc. Tres persones van endur-se el primer premi en el concurs de tast varietal d’olis de les
Terres de l’Ebre, Dolors Llasat, Xavi Pedrola i Cinta Llasat, mentre que els concursos d’allioli juvenil i el de sèniors el guanyarien, d’una banda, Jordi Delgado elaborant 610 grams d’allioli, i Montse Montero fent 2,546 quilos.
David de la Vega amb un allioli amb gust de baldana guanyaria el concurs d’allioli adobat, mentre que el concurs d’olives posades va guanyar-lo Dani Colomé tant en la modalitat de negres com a verdes. Una visitant de la fira, Paquita Juan, va endur-se un obsequi per la seva participació en el tast popular d’oli, i Ricardo Franch el de concurs de poda d’oliveres, en una sortida al camp que es va fer fa algunes setmanes. El sorteig del pes en oli
entre un dels visitants de la fira va tenir enguany l’al·licient de comptar amb Joan Ferrer, el deltebrenc que és l’home més fort d’Espanya que minuts abans havia fet una exhibició, com a encarregat de fer de balança i fer l’equilibri necessari per saber l’oli que s’enduria la persona guanyadora. Ferrer va aixecar 194 quilos, i un cop equilibrat el pes de l’afortunat Carlos Ferreres a un costat, i l’oli a l’altre, va permetre al visitant de la fira marxar
cap a casa amb 97 litres d’oli.
Les nits musicals amb Friscalete, Culs Cults, Pepet i Marieta així com la trobada de gralla, dolçaina i tabal van comptar amb una gran afluència de públic, destacant també l’exhibició de la tallada de troncs amb diferents modalitats de destral i motoserra. Diumenge a la tarda es va retre un homenatge pòstum al restaurador Joan Amaré de Roquetes, un dels impulsors de la Mostra Gastronòmica de la Fira de Jesús, amb la presència de la
vídua, Ana Ramon Salvadó, i els seus dos fills Joan i Anna.