Santa Bàrbara tanca el mes de novembre, un any més, amb la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i el Comerç. Este cap de setmana, del 24 al 26 de novembre, la vila planera viurà uns dies intensos on els productes de proximitat i, sobretot, l’oli seran els protagonistes de les diferents activitats que s’hi faran. Productors, xefs, entesos i visitants podran tastar i mostrar les diferents varietats de la DOP Baix Ebre-Montsià.
La Fira clourà un mes de novembre on l’oli ha sigut l’estrella en les diferents accions que s’han fet des de l’Ajuntament com són les Jornades Gastronòmiques de l’Oli o Tasta la cultura de l’Ebre: Els sabors de l’oli, l’or líquid de la Plana, una ruta turística experiencial per les planes del Montsià per descobrir la cultura vinculada a les oliveres.
L’alcalde de Santa Bàrbara Antonio Ollés ha dedicat unes paraules d’agraïment als col·laboradors “perquè esta Fira surte endavant any rere any, així com també a tots els expositors que dipositen la seua confiança en la nostra Fira”.
Lluís Zaera, regidor de Fires, destacava que des de Santa Bàrbara “volem crear vincles cada vegada més ferms amb altres pobles que compartixen cultiu de l’olivera i producció d’oli, un fet que imprimeix un caràcter particular a les comunitats humanes i al bagatge cultural de tantes generacions”.
Actes més destacats
Divendres 24 de novembre
17.30 h Obertura del recinte firal.
18.30 h Trobada al recinte firal amb Francesc Faiges Borràs, President de la Cambra Oficial de Comerç de Tortosa. Inauguració oficial de la Fira. Presentació del nou logotip de la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç que s’estrenarà a partir de la fira de l’any vinent. Visita a tots els expositors i dansada de jotes a càrrec del Grup de Jota de Santa Bàrbara i parlaments.
21.00 h Tancament del recinte firal.
Dissabte 25 de novembre
10.00 h Obertura del recinte firal.
10.15 h Esmorzar de germanor amb productes de la terra, a càrrec de la Unió Musical Jaume Balmes.
11.00 h Jornada tècnica agrària Els factors que influeixen en el preu de l’oli d’oliva, a càrrec Francesc Reguant, fundador de l’Observatori d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes de Catalunya.
11.30 h Sortida de la ruta etnogràfica en carros tradicionals a la finca d’oliveres mil·lenàries de Carlos Ferré. Passejada amb carro, visita a la finca i tornada al recinte firal. Sortida: boxes de la Penya Amics dels Cavalls
11.45 h Taller Fes el teu moneder amb roba d’olives. Escenari central
12.00 h XIV Gala Taurina de Santa Bàrbara. Homenatge a Javier Escalera “El Cabra”. Entrega dels premis als millors: detall, vaca, bou, bou embolat i detall de la setmana. Premi especial José Maria Gallego a la millor ramaderia. Lloc: Carpa temàtica
13.00 h Aules de tast amb DOP-IGP, una experiència gastronòmica amb tastos guiats de productes alimentaris artesans, de qualitat i de proximitat. Aula de migdia: tast amb IGP Llonganissa de Vic, IGP Pa de Pagès Català i DOP Oli Baix Ebre-Montsià. Assistents: Xavier Pàmies Sistaré del Forn Sistaré i membre de la IGP Pa de Pagès Català. Dinamitzarà l’acte Clara Soler Isart, de Caram Caram.
14.00 h Tancament del recinte firal.
16.30 h Obertura del recinte fira.
17.00 h Jornada tècnica: Carboni per a la millora de la capacitat de retenció d’aigua al sòl en olivera, a càrrec de Josep Ramon Sainz de la Maza, enginyer agrònom de Geaorgànica.
Lloc: carpa temàtica
18.30 h Tarda de fogons: La cuina del present i del futur, experiència culinària en directe a quatre bandes amb els xefs: Eduard Valls, Neus Faiges, Gregori Salaiet i Dani Jové.
Amenitzat per Quique Pedret, presentador del programa De sol a sol de la Xarxa i membre dels Quicos.
21.00 h Tancament del recinte firal
21.30 h La festa de la fira. A partir de les 23 hores, actuació en directe de Cara B. Plaça de la Independència
Diumenge 26 de novembre
10.00 h Obertura del recinte fira.
10.30 h Tot el matí, recorregut musical amb música tradicional per la fira, a càrrec de la Xaranga Estrella Band.
11.00 h El Joc de l’Oli, un escape box que posa en valor la competitivitat del sector oleícola del país. El joc romandrà fins a les 14 hores.
11.15 h Entrega dels premis del III Concurs d’Olis Novells de la Fira de l’Oli Novell, dels Cítrics i del Comerç, a les categories de Denominació d’Origen Protegida (DOP) i No DOP de la demarcació Baix Ebre-Montsià.
11.30 h Sortida de la ruta etnogràfica en carros tradicionals recorrent algunes de les masades tradicionals del poble, i visitant la casa-museu del pagès “Àngel Fibla”.
12.00 h Aules de tast amb DOP-IGP, una experiència gastronòmica amb tastos guiats de productes alimentaris artesans, de qualitat i de proximitat. Aula de migdia: olis DOP Baix Ebre-Montsià. Assistents: Lluís Cardona Gavaldà i Marina Soler Villarroya, president i secretària de la DOP Oli Baix Ebre-Montsià.
Concurs d’allioli amb olis de la DOP Baix Ebre-Montsià.
14.00 h Tancament del recinte firal.
16.30 h Obertura del recinte fira.
16.30 h El Joc de l’Oli, un escape box que posa en valor la competitivitat del sector oleícola del país. El joc romandrà fins a les 19 hores.
17.30 h Aules de tast amb DOP-IGP, una experiència gastronòmica amb tastos guiats de productes alimentaris artesans, de qualitat i de proximitat. Aula de tarda: tast amb DOP Avellana de Reus i IGP Torró d’Agramunt. Assistents: Ester Gomis, presidenta de la DOP Avellana de Reus i Sònia Pina, directora de la Federació Catalana DOP- IGP.
18.30 h Tast dirigit de vins del territori, a càrrec de Júlia Alegre i Josep Borràs. Lloc: escenari central
19.30 h Entrega dels premis dels diferents sorteigs i concursos.
20.00 h Xocolatada popular.
20.30 h Cloenda de la fira a càrrec d’Antonio Ollés, alcalde de Santa Bàrbara, i Lluís Zaera Buitrago, regidor de Fires.
EXPOSICIONS AL RECINTE FIRAL
– Exposició dels olis guanyadors del concurs de tast d’olis novells de la fira de l’edició anterior. Estand de l’Ajuntament de Santa Bàrbara
– Mostra i degustació de productes de la Reserva de la Biosfera. Estand Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre
– Mostra i degustació dels olis marca Farga Mil·lenària del Territori del Sénia. Estands de la Mancomunitat de la Taula del Sénia
– Exposició Una mirada en 3D a les oliveres mil·lenàries del Territori del Sénia. Zona central pavelló firal
– Experiència immersiva VR 360º del món de l’oli. Estand Smartcentre
– Espai temàtic: Camp, joves i motos: com es desplaçava la joventut dels anys setanta a les planes.
ALTRES EXPOSICIONS
– Centre d’Interpretació de la Vida a la Plana: exposició permanent dedicada a la vida a la plana, col·lecció d’història natural Josep Antoni Valls, i Empremtes del passat, de l’artista planera Regina Pla. Exposició itinerant El vestit tradicional a la comarca del Montsià”, cedida pel Museu de les Terres de l’Ebre.
ACTIVITATS FIRALS
XXVI JORNADES GASTRONÒMIQUES DE LA CUINA DE L’OLI
Els restaurants participants oferiran un menú especial durant tot el mes de novembre. Sorteig d’un menú gastronòmic per a 2 persones.
RUTES ETNOGRÀFIQUES
– Passejada amb carro i cavalls tradicionals. Dissabte: Visita a les oliveres mil·lenàries de la finca de Carlos Ferré. Diumenge: Visita a la casa-museu del pagès “Àngel Fibla”
– Tasta la cultura de l’Ebre: Ruta turística experiencial per les planes del Montsià per descobrir la cultura vinculada a les oliveres i l’oli d’oliva.