HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa fortificació de Tenasses patrimoni de tots

La fortificació de Tenasses patrimoni de tots

El recinte fortificat de Tenasses és el primer element defensiu de la ciutat, en el seu extrem més al nord. Bastit entre els segles XVII i XVIII, la finalitat era reforçar la protecció de la muralla del Rastre davant possibles atacs a la ciutat. Aquí rau la importància patrimonial que té l’espai i que allò que en fa un dels llocs a potenciar, dins del conjunt emmurallat de Tortosa.

Quan Tenasses va deixar de tindre usos defensius, el govern militar va deixar de donar-hi utilitat. Fins al punt que l’Estat va treure a subhasta pública la titularitat del recinte, al 1971. La implicació d’un seguit de persones de Tortosa, que van adquirir la propietat de la fortificació, va ser decisiva per tal que la titularitat no anés a parar a mans alienes.

L’objectiu que els va moure va ser salvaguardar l’element fins que l’Ajuntament de la ciutat pogués assumir-ne novament la titularitat. Aquest acord va ser possible al 2014, propiciat entre qui aleshores n’era alcalde, Ferran Bel, i el seguit de tortosins i tortosines que havien estat custodiant la propietat de Tenasses durant quaranta-tres anys.

Per tant, és just recordar, reconèixer i agrair el paper que van tenir la família Campo Güerri, José María Chavarría Ferreres, José Luís Delsors Pujol, Joaquín Fabra Vallés/Padesa, Joan Forés Sinca, Joaquín Francés Tafalla, la família Homedes Grego, Francesc Xavier Martí Ferré i Joan Josep Martí Ferré, que van invertir part del seu patrimoni per tal que Tenasses continués sent tortosina. Us ho agraeixo com a alcaldessa de la ciutat.

Aquest cap de setmana, durant la jornada que els Amics dels Castells faran per visitar Tenasses i aprofundir en la seua història, farem un acte de reconeixement a aquelles famílies i persones que van mantindre la fortificació. Per tant, convido tothom que pugui a acompanyar-nos per fer-los el reconeixement de ciutat que mereixen. I agraeixo una vegada més Amics dels Castells la feina que fa per a reivindicar i difondre el nostre patrimoni.

D’ençà que l’Ajuntament hem recuperat la titularitat de Tenasses, hem pogut iniciar un seguit d’actuacions de consolidació i de rehabilitació del conjunt. Això ha permès fer descobertes molt rellevants, com la localització recent de l’antic camí cobert que donava accés a Tenasses des de Remolins, i que hem trobat en un estat de conservació molt bo.

Són algunes de les actuacions que hem fet i que continuaran, tant a la fortificació com a la resta del conjunt emmurallat de Tortosa: al pressupost d’enguany vam destinar 100.000 euros a tasques de rehabilitació a Tenasses; també, 100.000 euros per a la rehabilitació del fortí del Bonet; a més de 400.000 euros per rehabilitar i crear un nou passeig a l’entorn de la muralla del Rastre, les obres de la qual ja estan en execució i que permetran connectar el barri amb Santa Clara i la Simpàtica; així com 120.000 euros més per crear un nou mirador a la part alta de Santa Clara. I hem presentat un projecte molt ambiciós als fons Next Generation per seguir actuant en altres trams, cosa que uneix fer actuacions sobre el patrimoni amb generar més experiències turístiques, així com la creació d’un circuit verd a l’entorn de les fortificacions.

El Govern de Tortosa continuem, per tant, fent una important aposta pel patrimoni tortosí com a element històric, turístic i de dinamització de l’activitat a la ciutat. Comptem amb molts quilòmetres de muralles, fortificacions i altres elements defensius. És un fet del qual poques ciutats de l’Estat poden presumir. En els darrers temps hem dut a terme diferents accions que ens han permès posar en relleu alguns trams, com l’habilitació d’un passeig per la muralla de Remolins i la torre del Célio, l’arranjament de les Avançades de Sant Joan o la posada en relleu de la muralla del portal del Rastre.

Accions que seguirem duent a terme de manera continuada per a seguir recuperant l’important conjunt històric i patrimonial que tenim a la ciutat.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

69 + = 74

Últimes notícies