HomeSocietatLa Generalitat, disposada a assumir les competències del pla d’emergència nuclear

La Generalitat, disposada a assumir les competències del pla d’emergència nuclear

La Generalitat vol assumir les competències per a gestionar els plans de seguretat i emergències al voltant de les centrals nuclears catalanes. El Govern català instarà l’executiu espanyol que actualitze el Pla d’emergències nuclears de Tarragona (PENTA) -que afecta les centrals d’Ascó i Vandellòs- i que s’adapte a la normativa europea de l’Euratom sobre la gestió dels accidents a les plantes.

La consellera d’Empresa i Ocupació, Àngels Chacón, ha detallat que la Generalitat podria assumir estes competències, que ara són competència del govern de l’Estat. Segons la consellera, l’incompliment de les infraestructures del pla d’emergència “posa de manifest la ineficàcia del Govern espanyol, que no complix les seues obligacions” i ha afegit que, assumint competències “l’objectiu ha de ser tenir els mateixos requisits de seguretat que la resta de països de la Unió Europea”, establint una xarxa amb el departament de Protecció Civil a Catalunya i els ajuntaments.

La consellera ha fet estes declaracions en resposta a una pregunta del diputat ebrenc d’Esquerra Republicana Lluís Salvadó, en la sessió del ple del Parlament d’este dimecres. Salvadó va definir com una “gran negligència” la política de l’Estat envers les zones afectades per les centrals nuclears, i va asseverar que “el govern català no pot ser-ne còmplice”. Va destacar que algunes mesures com l’ampliació de la zona 1 d’emergències dels 10 fins als 20 quilòmetres al voltant de les centrals no s’ha complert, les infraestructures “com la R-15” són ineficients, “i segueix havent-hi un pont a Riba-roja d’Ebre que desemboca en un camí de carro”.

D’altra banda, Salvadó també va reclamar la necessitat de fer simulacres generals al voltant de les centrals cada tres anys. I va retraure que l’últim que es va fer va ser el 1987. “Probablement, si es fessen sortirien a la llum les deficiències de tot el pla de seguretat”, va subratllar.

Indignació amb la subdelegació

Des d’Esquerra Republicana, este dilluns es va anunciar que portarien el debat sobre les deficiències del pla d’emergència nuclear tant a les cambres catalanes com les de l’Estat. Un anunci que la subdelegació del govern es va afanyar a rebatre amb una nota de premsa aquest dimarts, on s’assegurava que “el PENTA s’actualitza periòdicament”.

En este sentit, l’alcalde de Riba-roja d’Ebre, Antonio Suárez, va assegurar que “la subdelegació del govern no coneix el territori i no s’embruta les sabates”. I va destacar que encara no hi ha carretera que unisca Riba-roja amb Almatret, i que hauria de ser una de les principals línies d’evacuació de la població.

D’altra banda, el tinent d’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha afegit que “els protocols d’alerta a la població són rudimentaris, i es basen en cotxes equipats amb megafonia, i obvien els telèfons mòbils”. Tot i això, ha afegit que també hi ha molts dèficits en cobertura mòbil per a poder facilitar l’arribada de l’alerta i els protocols d’emergència a través dels dispositius mòbils.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 39 = 40

Últimes notícies