HomeMedi AmbientLa Generalitat posa en marxa una campanya informativa sobre les Zones de...

La Generalitat posa en marxa una campanya informativa sobre les Zones de Baixes Emissions (ZBE)

La Generalitat de Catalunya va engegar el dissabte, 15 de juny, una campanya informativa per donar a con猫ixer les Zones de Baixes Emissions (ZBE) i els seus beneficis per a la salut p煤blica i el medi ambient. La campanya, que s’ha elaborat amb la col路laboraci贸 de l’ATM de Barcelona en la redacci贸 dels plecs i el seguiment en la producci贸, duu el lema “Zones de Baixes Emissions, menys fum, m茅s salut“, s’adre莽a a la poblaci贸 dels municipis catalans de m茅s de 20.000 habitants, que, abans d鈥檃cabar l鈥檃ny 2025, hauran d’implantar obligat貌riament aquestes zones. A Catalunya hi ha 23 municipis de m茅s de 50.000 habitants i 67 que en tenen m茅s de 20.000, i tots presenten superacions d鈥檃lgun dels valors l铆mit de qualitat de l鈥檃ire.

Llenguatge planer, materials adaptats

La campanya s’ha elaborat en format de reportatge, seguint l’estil del conegut actor Quim Masferrer, que la protagonitza. D’aquesta manera, es busca que la ciutadania entengui qu猫 s贸n les ZBE, quins vehicles hi podran circular i quines alternatives de mobilitat sostenible hi ha disponibles, en un llenguatge planer i proper. Els anuncis dissenyats responen a les principals inquietuds sobre les ZBE, com ara qu猫 passa amb les persones que no poden utilitzar un cotxe no perm猫s o amb les que tenen problemes de salut. En aquest sentit, la campanya posa de manifest que les ZBE s贸n, sobretot, una eina per a protegir la salut de les persones i millorar la qualitat de vida a les ciutats.

Per tal de garantir una bona cobertura, s’han creat peces informatives generalistes per a tot Catalunya, aix铆 com materials espec铆fics per a cada municipi. A partir del dia 15 al web www.zbe.cat ja s鈥檋i pot trobar m茅s informaci贸 sobre aquestes zones i les seves implicacions.

Comprom铆s per a la salut p煤blica

La implantaci贸 de les ZBE 茅s un pas necessari per avan莽ar cap a un model de mobilitat m茅s sostenible i saludable. El seu impuls s’emmarca en l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, signat el mar莽 de 2022, en el marc de la Tercera Cimera de la Qualitat de l鈥橝ire, per la Generalitat, els ajuntaments de m茅s de 20.000 habitants, les diputacions, entitats municipalistes, gestors d’infraestructures i els principals agents socials i econ貌mics de Catalunya, per reduir un 15% les emissions d’貌xids de nitrogen (NOx) i part铆cules en suspensi贸 (PM) el 2025 respecte del 2019, i assolir progressivament els nivells de qualitat de l’aire recomanats per l’Organitzaci贸 Mundial de la Salut (OMS). L鈥檃cord concreta els municipis que han de crear i posar en marxa una ZBE i estableix una pol铆tica informativa i comunicativa comuna, conjuntament amb una campanya general per part de la Generalitat, per acompanyar la implantaci贸 d鈥檃questes zones, que 茅s la que ara comen莽a.

La coordinaci贸 de la implantaci贸 l鈥檈st脿 realitzant el Departament d鈥橝cci贸 Clim脿tica, que va aprofitar el grup de treball existent entre els municipis i el Govern sobre qualitat de l鈥檃ire i la mobilitat, i des de fa temps s鈥檋i ha estat treballant en els 脿mbits t猫cnic i pol铆tic. Paral路lelament, ha desenvolupat el nou Pla de qualitat de l鈥檃ire, horitz贸 2027, que est脿 previst que el Govern aprovi en breu, i que inclou criteris comuns sobre les ZBE per a les ciutats on s鈥檋an d鈥檌mplantar.

El Pla estableix, entre d鈥檃ltres aspectes, que els projectes de ZBE hauran d鈥檌ncorporar el cronograma d鈥檌mplementaci贸 previst pel municipi, la superf铆cie m铆nima d鈥檃questes 脿rees (que pot ser d鈥檌mplantaci贸 progressiva), el contingut dels projectes i les restriccions de l鈥檃cc茅s de vehicles. Tamb茅 regula el sistema de seguiment de l鈥檈voluci贸 de la qualitat de l鈥檃ire, el Registre catal脿 de vehicles autoritzats i la plataforma per a la gesti贸 de les autoritzacions excepcionals d鈥檃cc茅s.

Municipis de m茅s de 20.000 habitants

Els municipis de les Terres del Ebre amb m茅s de 20.000 habitants que, segons la normativa estatal i l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya, estan obligats a implantar ZBE s贸n Amposta i Tortosa

La ciutat m茅s poblada 茅s Barcelona, amb m茅s d’1,6 milions d’habitants, i el municipi menys poblat 茅s Sant Quirze del Vall猫s, amb poc m茅s de 20.000 habitants. Algunes d’aquestes localitats ja han implementat les seves pr貌pies ZBE, mentre que d’altres encara estan en proc茅s de definir-ne l’脿mbit i el calendari.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introdu茂u el vostre comentari.
Introdu茂u aqu铆 el vostre nom

+ 64 = 70

脷ltimes not铆cies