HomeSocietatLa modificació de l’impost nuclear arriba al ple del Parlament

La modificació de l’impost nuclear arriba al ple del Parlament

La modificació de l’impost nuclear de la Generalitat es votarà al ple del Parlament esta setmana. Dimarts -dia 13- la cambra votarà l’aprovació de la lectura única per tal d’accelerar la tramitació del fons nuclear, amb l’objectiu que puga arribar al territori de cara al 2023.

La proposta de modificació de llei que presentarà el PSC preveu que les àrees de 30 km al voltant de les centrals nuclears reben la meitat de la recaptació d’este impost, uns 60 milions d’euros. El text modificarà l’actual, que van aprovar ERC i Junts -llavors fent tàndem al Govern- i que preveia destinar un 20 % de la recaptació de l’impost -uns 24 milions d’euros- als municipis situats a 10 km a la rodona de les centrals.

El diputat del PSC, Joaquim Paladella, assegura que “les negociacions continuen” amb els grups de Junts i Podem. Si bé, sembla que totes dos formacions han acceptat ja donar suport a la modificació, “es mirarà d’arribar a un consens per a incorporar esmenes i que el territori es beneficie del fons”. Amb qui no negocien és amb ERC, que els socialistes han acusat de voler dinamitar la modificació per totes les vies.

Tot i això, Paladella descarta que les grans ciutats que no tenen problemes de diversificació econòmica, ni pràcticament afectacions de la central nuclear -com Salou, Reus o Cambrils-, puguen rebre diners dels fons nuclears. “Crearem mecanismes perquè es queden al territori, on hi ha influència de les centrals”, destaca.

Dimarts es votarà la lectura única de l’impost, per a facilitar que el fons arribe al territori durant l’any vinent. L’aprovació definitiva de la modificació, però, podria fer-se ja dijous -dia 15- o dixar-se per al darrer ple de l’any al Parlament, previst per a la setmana de Nadal.

La modificació no va en contra de l’estatut

El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) ha dictaminat per unanimitat que la reforma del fons de transició nuclear proposada pel PSC-Units no vulnera l’Estatut ni la Constitució. La iniciativa dels socialistes passa per modificar la Llei de mesures fiscals i financeres aprovada el 2020, en què s’inclou el nou impost nuclear de la Generalitat.

El recurs al CGE l’havia presentat ERC adduint que el nou articulat “ataca” el marc competencial de Catalunya, ja que, en un radi de 30 km al voltant de les nuclears, s’inclouria com a receptors de fons quatre municipis de l’Aragó. Tot i això, l’òrgan consultiu ha determinat que no vulnera l’abast territorial i l’eficàcia de les competències de la Generalitat, ni tampoc el principi de seguretat jurídica recollit a Constitució Espanyola.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 80 = 87

Últimes notícies