HomeSense categoriaLa nova llei estatal de memòria promou exhumacions i il·legalitza institucions franquistes

La nova llei estatal de memòria promou exhumacions i il·legalitza institucions franquistes

TERRES DE L’EBRE // El Consell de Ministres del govern de l’Estat ha aprovat este dimarts -dia 20- el projecte de la nova llei de memòria democràtica. Entre els eixos principals de la nova llei hi haurà la il·legalització de les associacions que facen apologia del franquisme i dels actes públics d’enaltiment de la dictadura, també es crearà un nou banc d’ADN i un pla d’exhumació de fosses -com ja funciona a Catalunya-, i també es crearà una sala per la Memòria Democràtica dins la Fiscalia General de l’Estat, que investigarà els crims del franquisme. El PP i Vox ja han anunciat que derogaran la llei en cas d’arribar al govern, mentre que Podem i ERC asseguren que el text és “insuficient” i han anunciat que miraran de fer “un pas més” abans de l’aprovació definitiva.

El nou text està previst que s’aprove al Congrés en els propers mesos i que supose un abans i un després en les polítiques de memòria de l’Estat. Properament, es posarà en marxa un banc d’ADN que possibiliti la identificació de les restes humanes que apareguen en noves exhumacions de fosses, tal com va fer la Generalitat el 2017.

D’altra banda, el govern té previst declarar il·legals les associacions que facen apologia directa del franquisme o de la figura del dictador, com pot ser el cas de la Fundació Francisco Franco. El text, a més, imposa multes econòmiques per exaltar el feixisme, que poden arribar fins als 140.000 euros. En este sentit, el govern ja ha avançat que “resignificarà” el Valle de los Caídos, amb la expulsió dels monjos benedictins que gestionen l’actual abadia, i la creació d’un cementiri civil que aculla soldats dels dos bàndols. També es canviarà la ubicació de la tomba del líder falangista, José Antonio Primo de Rivera, que actualment es troben a l’altar major, i deixaran de tenir un paper preeminent dins el mausoleu.

Una altra de les novetats és que  la llei, per primer cop, expressa   “condemna i repudia” el cop d’Estat del 1936 i declara nuls els judicis repressius del franquisme, tot i que no establix compensacions i mesures reparadores per a les famílies. Per últim, també es crea una nova sala a la Fiscalia per a investigar crims contra la memòria democràtica.

El nou projecte de llei aprovat pel Consell de Ministres ja ha rebut l’embestida de la dreta. El líder del PP, Pablo Casado, ja ha advertit que “derogarà la nova llei” si arriba a ser president del govern. Des de Vox han definit el nou text com “una llei de terror” i han anunciat que la recurreran al Tribunal Constitucional.

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha reconegut que la llei representa una millora, però que esta és insuficient. Ha assenyalat que la nova llei hauria de ser “restaurativa” i també “demanar perdó i declarar il·legal el règim franquista”. Per la seua banda, el portaveu del PDeCat i exalcalde de Tortosa, Ferran Bel, ha assenyalat que “es presentaran esmenes” per tal de millorar la llei i ha evitat pronunciar-se fins que hi haja un text definitiu. D’altra banda, Aina Vidal, d’En Comú Podem, ha assenyalat que és “insuficient” i “clarament millorable”, mentre que Albert Botran, de la CUP, ha titllat de “molt insuficient” el contingut de la llei i ha reclamat noves mesures com la devolució del patrimoni requisat a institucions, sindicats, partits i persones en el marc de la repressió del franquisme.

 

Camps de treball

Estes setmanes, a les Terres de l’Ebre hi ha en marxa tres camps de treball d’estudiants que treballen per a restaurar algunes restes de la Batalla de l’Ebre. Són al Pinell de Brai, Ascó i Amposta, per a recuperar antigues fortificacions i aprendre la realitat històrica que es va viure durant la guerra.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

46 + = 50

Últimes notícies