Els estudiants dels darrers cursos de Medicina i d’Infermeria, i els graduats de Medicina que esperaven escollir plaça de residència quan va sobrevenir l’emergència sanitària, són part de l’engranatge d’alguns centres assistencials. Són voluntaris que les institucions sanitàries han contractat per fer diverses tasques que alleugereixen la càrrega dels professionals sanitaris, especialment durant les setmanes de més pressió. Afirmen que és una oportunitat única per aprendre en un context d’emergència sanitària global, i a la vegada estan satisfets d’ajudar el sistema sanitari a resistir.
“No vaig dubtar en cap moment d’acceptar la feina”
Eulàlia Chanovas és una de les 133 estudiants de tercer i quart d’Infermeria de la URV que han treballat durant la pandèmia (actualment n’hi ha 120 en actiu). “Ho estic vivint amb molta il·lusió i responsabilitat. Em fa respecte la situació, però és un moment històric i és molt enriquidor a nivell professional i personal participar-hi com a infermera. No vaig dubtar en cap moment d’acceptar la feina”, assenyala.
Cursa el darrer any del grau al campus Terres de l’Ebre i treballa a la zona de les urgències de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, tant a la zona habilitada per atendre els malalts amb símptomes compatibles amb la Covid-19 com a la que s’atenen pacients amb patologies comunes.
Però els hospitals no són els únics centres on s’han integrat els estudiants d’Infermeria. També ho han fet en residències de gent gran, centres de salut mental, serveis socials, centres sociosanitaris i centres d’atenció primària. I, de fet, la necessitat de disposar d’aquests voluntaris ja està passant dels centres que atenen pacients aguts als que atenen població vulnerable.
La degana de la Facultat d’Infermeria, María Jiménez, està en contacte permanent amb els estudiants a través dels representants del grup de nois i noies que estan treballant i va posar-s’hi a disposició: “Saben que poden trucar-me el dia i l’hora que calgui, i, quan ha convingut, he donat suport anímic o he mediat”. Jiménez també fa un seguiment a través dels responsables d’infermeria dels centres on treballen els estudiants i afirma que “les institucions n’estan molt contentes, i jo molt orgullosa de les ganes que han tingut d’ajudar en aquesta situació”., María Jiménez, està en contacte permanent amb els estudiants a través dels representants del grup de nois i noies que estan treballant i va posar-s’hi a disposició: “Saben que poden trucar-me el dia i l’hora que calgui, i, quan ha convingut, he donat suport anímic o he mediat”. Jiménez també fa un seguiment a través dels responsables d’infermeria dels centres on treballen els estudiants i afirma que “les institucions n’estan molt contentes, i jo molt orgullosa de les ganes que han tingut d’ajudar en aquesta situació”.