HomeCultura‘La Passió’ d’Ulldecona sorprendrà amb un renovat espectacle l’any del 65 aniversari

‘La Passió’ d’Ulldecona sorprendrà amb un renovat espectacle l’any del 65 aniversari

L’equip de La Passió d’Ulldecona ultima ja els darrers detalls de la temporada d’enguany en la qual es commemoraran 65 anys de representacions ininterrompudes.

Amb motiu d’este aniversari, el Patronat de la Passió d’Ulldecona ha apostat per una renovació completa de l’espectacle, un treball que ha anat a càrrec dels nous directors: Jordi Príncep i Bienve Borràs. “L’encàrrec ens arriba en un moment molt especial i important per a l’entitat, que complix 65 anys de representacions, i que necessitava repensar el format, la dramatúrgia i la posada en escena”, ha explicat al setmanari l’ebre Jordi Príncep. 

Un dels canvis més importants és el que afecta la dramatúrgia, ja que s’han refet tots els textos, eliminant totes aquelles parts “que no aportaven res i distreien l’espectador”. S’ha fet un treball de sintetització i filtratge dels textos que s’han fet servir en els darrers 15 anys i s’han incorporat elements de la biografia de Jesús, de Judes i de Maria. El resultat és una posada en escena més dinàmica i curta, “que deixa espai per a l’imaginari de l’espectador”, i el temps total de la representació s’ha escurçat en uns trenta minuts.

La nova direcció de La Passió d’Ulldecona ha volgut també reforçar la posada en escena i “donar-li intensitat”. Així, s’ha treballat una nova il·luminació, amb la incorporació de Maria Pons, il·luminadora i escenògrafa professional. “Amb ella hem treballat moment a moment i escena a escena tota la dramatúrgia de la llum, de l’escenografia, la col·locació dels actors en l’espai i el canvi serà substancial respecte dels anys anteriors”, assegura Príncep. A més de la il·luminació també s’ha incorporat nova música, “una banda sonora original de la Passió d’Ulldecona, totalment nova, que ha anat a càrrec del compositor Ignasi Reverté” i que està pensada per a reforçar i potenciar cada moment de l’obra. 

“Llevat del repartiment, ho hem canviat tot. En un any hem incorporat canvis importants i profunds”, insistix Príncep. Respecte del repartiment, el director ha explicat que es manté un 90% del cos d’actors i actrius que han anat fent la Passió d’Ulldecona en els darrers anys i només hi ha hagut petits canvis en alguns personatges, que s’han eliminat de la història, i altres que s’han reforçat. 

Els assajos de la nova Passió van iniciar-se al gener i s’ha fet un treball individualitzat amb els principals personatges per a treballar la interpretació dels actors. Este mes de març s’ha entrat ja en la fase dels assajos generals, moment per a “afinar” els detalls tècnics de l’obra.

 

Un espectacle per a tot tipus de públics

Jordi Príncep ha insistit que l’espectacle està pensat per a satisfer els tres públics objectius de La Passió d’Ulldecona: el turístic, que arriba atret pel patrimoni i l‘oferta gastronòmica d’Ulldecona; el religiós, que va a veure la història de la passió de Jesucrist; i el cultural que vol veure la posada en escena d’un text teatral. “Hem tingut en compte els interessos d’estos tres tipus d’espectadors i que es veja una bona posada en escena, amb elements escenotècnics de primer nivell”. En este sentit, Príncep ha recordat que La Passió d’Ulldecona “és una de les produccions teatrals més grans que es fa a les Terres de l’Ebre”. En total, en cada representació hi participen al voltant de 180 persones, entre actors, vestuari, maquillatge i tècnics: “Hi ha molta gent dalt de l’escenari, però hi ha molta altra que no es veu. És un muntatge complex des del punt de vista escenotècnic”. Príncep insistix que hi ha escenes en les quals hi ha 60 actors compartint escenari i que calen 8 tècnics per a fer funcionar el sistema de bambolines i corporis del teatre.

Un dels reptes d’enguany serà atraure nou públic i que les persones que ja l’hagen vist hi tornen, ja que es trobaran en un espectacle totalment nou, que no té res a veure amb el que s’ha fet en els darrers anys. “Hem intentat rellançar la Passió. Perquè, és clar, ¿com expliques una història que tothom coneix després de 65 anys de representacions i en el moment actual en el qual estem acostumats al llenguatge audiovisual, de rapidesa i de moltes imatges? Este ha estat el repte:  repensar una història de fa 2.000 anys i explicar-la a un públic actual”.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

68 + = 71

Últimes notícies