TERRES DE L’EBRE // Reconèixer els problemes de regressió i subsidència del delta de l’Ebre, que els científics han constatat des de fa dècades, per posar-hi solucions estructurals, a llarg termini. Per això, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) reclama que la revisió del Pla Hidrogràfic de la Conca de l’Ebre per al període 2021-2027 assumeixi aquest plantejament, després de constatar que l’Esquema De Temes Importants (ETI) sobre el que de basar la planificació qüestioni obertament aquestes amenaces. El moviment social ha presentat aquest dimecres les seves al·legacions a l’ETI: defensen la necessitat de capgirar la política d’aigües actuals i convertir les aportacions de cabals i sediments al tram final del riu en una prioritat per salvar el Delta.
Conscients que, com en moltes ocasions anteriors, les seves al·legacions probablement no tindran resposta ni seran contrastades –malgrat el compromís assumit en sentit contrari en aquesta ocasió per la presidenta de la CHE, María Dolores Pascual- la PDE creu que ja és hora que la planificació hidrològica de la conca de l’Ebre reconegui finalment els mals que amenacen de mort el delta de l’Ebre.
El contingut de la fitxa novena de l’ETI ha causat una especial estupefacció a l’entorn del moviment antitransvasament. “No reflecteixen que el Delta té un problema greu de subsidència –i regressió- : segons ells és una cosa que s’ha de demostrar, que no queda clar, que s’han de fer més estudis i nosaltres considerem que això és greu. Si no reconeixen el problema no faran res per solucionar-lo”, ha argumentat la portaveu de la PDE, Matilde Font, com a línia principal de les al·legacions presentades a l’oficina del Departament de Territori i Sostenibilitat a Amposta.
L’única solució per desactivar aquestes amenaces que posen en perill la integritat del Delta, recorden, ja és àmpliament coneguda: canviar la política hidrològica de la conca per afavorir una major aportació de cabals i sediments al tram final del riu que contrarestin l’enfonsament progressiu de la plataforma deltaica i el creixement del nivell del mar previst. “Se poden fer obres puntuals i concretes, com portar sorres a alguns llocs, però això no és una solució viable a llarg termini. Volem solucions a llarg termini per salvar el Delta”, ha sentenciat Font.
Però el moviment antitransvasament, després de dècades de reivindicacions i pedagogia, consideren que ni la CHE ni el Ministeri per la Transició Ecològica “estan per la feina”. “Considero una vergonya que diguin que s’han de fer més estudis per comprovar la subsidència i la regressió quan mirant les fotos de satèl·lit que fa anys que tenen és més que evident”, insisteix Font, tot recordant que la construcció dels 200 embassaments de la conca està retenint els sediments i cal modificar la gestió de tota la conca per resoldre els problemes del tram final.
La CHE “no en fa cas”
Sobre el paper, l’aprovació de l’ETI, per al qual la CHE ha dissenyat també un procés participatiu, ha de permetre revisar el funcionament del Pla Hidrològic vigent i introduir aspectes que millorin el que estarà vigent entre 2021 i 2027. “S’omplen la boca que ha participat molta gent, que és obert, que tothom opinar. És cert, però després no fan cas de gairebé res”, lamenta la portaveu de la PDE, tot recordant que el govern espanyol manté una política hidrològica regida pels interessos de les companyies hidroelèctriques, els regants i els “grans oligopolis”.
“Esperem que el govern més progressista del món mundial que podíem tenir a Madrid que són progressistes, ecologistes i democràtics i es noti al pròxim Pla Hidrològic posant totes les mesures per salvar una zona humida tant important a la Mediterrània com el delta de l’Ebre”, ha ironitzat Font.
El també portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha advertit als governs espanyol i català que qualsevol mesura que tingui a veure amb la protecció del Delta s’ha d’inscriure en el Pla Hidrològic. “Si només es dediquen a fer polítiques sobre el litoral i no es reflecteixen riu amunt, no ens ho creurem. Es juga amb una qüestió de futur: volem claredat, fermesa i que, sobretot, per llei, es blindi el futur del delta de l’Ebre. Això és Pla Hidrològic i projectes de gestió de la conca que tinguin en compte el delta de l’Ebre i el tram final del riu”, ha adduït. Del contrari, a afegit, el pla estarà mancat de credibilitat i el territori reaccionarà per “reconduir” la situació.
El precedent del PIPDE
El moviment antitransvasament demana “menys cants de sirena” a les administracions tot recordant que ja a l’any 2001 es va posar sobre la taula un Pla Integral de Protecció del Delta de l’Ebre d’aplicació teòricament imminent i del qual, gairebé dues dècades després, no s’han vist encara els resultats. “Si no actuem amb claredat s’està rentant la cara a la gent de les Terres de l’Ebre i convèncer-nos que això no té solució. I no és veritat: en té, ho sabem i ho saben, però han de prendre les decisions adequades”, ha tancat.
A través de les xarxes socials, la PDE ha posat a disposició de la ciutadania un model d’al·legacions –també editable- per poder presentar telemàticament davant la CHE. Diversos ajuntaments i entitats del territori també han anunciat que efectuaran el tràmit. El termini de presentació finalitza aquest divendres, 30 d’octubre.