HomeTerres de l'EbreLa PDE reclama un "Pacte per l'Ebre" per retornar de forma programada...

La PDE reclama un “Pacte per l’Ebre” per retornar de forma programada els cabals del riu gestionats pel CAT

TERRES DE L’EBRE // La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) reclama un “Pacte per l’Ebre” per retornar, de manera programada i consensuada, els cabals del riu gestionats pel Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT). Ho va acordar en l’assemblea informativa que es va celebrar aquest dissabte a Tortosa. També va aprovar demanar a les administracions que liderin les al·legacions contra el Pla Hidrològic de Conca per salvaguardar el delta. En paral·lel, l’entitat denuncia que les Terres de l’Ebre no són “prioritàries” pels governs català i espanyol, ja que fa dinou anys que esperen la redacció del Pla Integral de Protecció del delta. A més, des de la PDE avisen que l’any 2021 serà “conflictiu” per l’aprovació del Pla Hidrològic i ja preveuen convocar mobilitzacions.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha explicat que insten el CAT, la Generalitat i els polítics ebrencs a acordar un pacte per l’Ebre, tal com es va fer amb el riu Ter, per retornar els cabals que es transvasen cap al Camp de Tarragona. “Fem una proposta nova. En les properes setmanes veurem si hi ha interessos per part de les administracions per a la recuperació del delta”, ha manifestat Tomàs. El portaveu ha assenyalat que en funció de la resposta elaboraran una proposta per fer realitat el pacte. “Pensem que ha de ser consensuada amb un objectiu clar: el retorn programat dels cabals que s’estan transvasant des del consorci”, ha dit.

En l’assemblea informativa, també es va tractar la necessitat que les administracions han de liderar la presentació d’al·legacions al Pla Hidrològic que es preveu que es presenti a finals d’anys. “Estem convençuts que no s’acceptaran les al·legacions presentades perquè mai ho han fet. A partir del gener i febrer hi haurà una nova etapa”, ha avisat Tomàs. De fet, des de la PDE ja pensen a tornar-se a mobilitzar si s’aprova el pla. “L’any 2021 serà un any tremendament important per les Terres de l’Ebre. El pla ha de ser vigent del 2021 al 27 i, en aquests sis anys, si no s’aconsegueix modificar les previsions que es marquin sobre el delta, aquest patirà un greu perill, per tant, el 2021 serà un any de conflicte”, ha advertit.

A banda de reclamar a les administracions que presentin al·legacions, la plataforma habilitarà al seu web un apartat perquè els ciutadans també les puguin presentar. L’espai estarà disponible a partir de dilluns.
 

Redacció del Pla Integral de Protecció del delta

Des de la PDE també lamenten que encara no s’hagi redactat el Pla Integral de Protecció del delta, tal com es va prometre fa dinou anys. El document hauria de vetllar pels cabals ambientals, la gestió dels sediments i per cercar mesures que assegurin la sostenibilitat del delta, segons precisa Tomàs. “Fa dinou anys es van comprometre legalment a fer un pla integral i ara ens tornen a dir que el faran. En aquests anys no han fet absolutament res”, ha denunciat el portaveu. I ha afegit: “No és casual que la presentació de Pla Hidrològic coincideixi amb la de l’Integral, la qual cosa ens fa pensar que l’integral serà fum”.

Durant l’assemblea també es va denunciar l’expansió de la xarxa del Consorci d’Aigües de Tarragona a municipis de la Conca de Barberà i la Baixa Segarra, les darreres actuacions a la barra del Trabucador -que consideren que no solucionen la problemàtica-, i es va demanar recuperar la Comissió de la Sostenibilitat de les Terres de l’Ebre, entre altres punts debatuts.

Redaccio ACN
Redaccio ACN
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 1 =

Últimes notícies