HomeSense categoriaLa PDE tem que el nou Departament d'Acció Climàtica prioritzi nous regadius...

La PDE tem que el nou Departament d’Acció Climàtica prioritzi nous regadius davant les necessitats ambientals

TERRESDE L’EBRE // La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) tem que la creació del nou Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, que aglutina les competències de medi ambient i d’agricultura dins del nou Govern, pugui “perjudicar” els objectius de l’entitat. Creuen que el nou departament dirigit per Teresa Jordà, anterior titular d’Agricultura, podria acabar prioritzant la creació de nous regadius enfront de les necessitats ambientals del tram final de l’Ebre i el seu Delta. La PDE ha presentat aquest dimarts la XX edició de la Piraguada en Defensa de l’Ebre, que tindrà lloc el pròxim 13 de juny adaptada a la situació de pandèmia, després que l’any passat no es pogués celebrar.

La concentració de les competències ambientals a les agrícoles no és, d’entrada, un bon presagi per a la PDE, que veu com la creació de nous regadius a la conca de l’Ebre o la defensa que la mateixa Jordà ha fet del canal Xerta-Sénia pugui prevaldre per sobre dels “interessos ambientals” en la política del Departament. “És una primera estimació que fem, encara no hem parlat amb ningú. Però, en principi veiem que això ens pot perjudicar”, ha apuntat el portaveu Joan Antoni Panisello.

El moviment antitransvasament segueix observant els moviments en el taulell polític i les derivades que poden tenir en la política hidràulica dels pròxims anys. Recorden que ja s’està preparant un tercer cicle de planificació hidrològica a la península Ibèrica amb l’Ebre i el Delta com actors principals. “No hi ha a les Terres de l’Ebre i la Generalitat una posició clara de prendre part en la gestió i conflictes”, ha assegurat Manolo Tomàs, que també ha qüestionat que les “bones paraules” del govern espanyol es puguin traduir en normes efectives per protegir el riu i el Delta.

En aquest sentit, Tomàs ha insistit que la millora forma de garantir-ne la pervivència és redissenyar el Pla Hidrològic amb normes que permetin recuperar el delta i el tram final, modificant l’actual política de cabals i la gestió dels embassaments. Unes reivindicacions històriques que, ha advertit, la PDE no ha portat als carrers en forma de mobilització davant l’actual estat de pandèmia. “La força de les Terres de l’Ebre ve quan ens mobilitzem”, ha recordat.

Les piragües tornen el dia 13 

De moment, i després de la suspensió de l’any passat per la situació sanitària, el moviment social recupera el pròxim diumenge, dia 13, la Piraguada en Defensa de l’Ebre, que arriba a la seva XX edició. Tindrà el mateix recorregut habitual, entre els embarcadors de Xerta i Tortosa, però ho farà respectant les mesures sanitàries. Hi haurà gel hidroalcohòlic a disposició dels visitants, caldrà portar la mascareta fins embarcar i les piragües dobles –se’n preveuen un màxim de 43, així com de 86 individuals- hauran de ser compartides per persones d’una mateixa bombolla. L’organització no habilitarà bar aquest cop a l’hora d’esmorzar al camp de futbol d’Aldover i l’acte sorpresa final tindrà lloc abans d’arribar al Club de rem de Tortosa.

“Més 100 persones sempre les érem. Enguany és més difícil fer previsions perquè és una edició com a de transició. No sabem com afectarà la covid. Potser al revés: la gent porta tant de temps tancada i té ganes a l’aire lliure o li queda la temor de si ens mesclem. Però estem a l’aire lliure i prenem totes les mesures”, ha apuntat Mireia Palos, la responsable de l’organització de l’esdeveniment.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 46

Últimes notícies