L’empresa Biometagàs la Galera, no pot subministrar la seua producció, ja venuda, perquè no disposa de l’autorització per a connectar-se a un gasoducte que està situat a només un quilòmetre. Així, ha de dixar perdre el biogàs que produïx a partir de les restes de residus orgànics, cremant-lo, i perd més de 100.000 euros mensuals.
Això es deu al fet que, per una part, la legislació estatal no regula la gestió de les plantes com la de la Galera, de biogàs, mentre que per l’altra part, la Generalitat afirma que no pot autoritzar la connexió amb la canonada de gas perquè no en té la competència.
El conseller delegat de l’empresa, Fernando Selva, lamenta les traves que els afecten per poder vendre el gas a través de la xarxa i que ningú s’arrisca a desencallar burocràticament, ja que s’al·leguen problemes de competències, tot i que “tothom s’omple la boca amb com n’és, d’interessant i beneficiós, el projecte”.
Per això, des de l’empresa estan buscant alternatives per a fer arribar el gas al client i salvar el projecte. De moment, l’opció més viable, tot i que més cara i mediambientalment menys sostenible, és envasar el gas en botelles i transportar-lo en camions. Això permetria a Biometagàs la Galera sobreviure, per ara, mentre no es pot accedir al gasoducte i s’intenta aconseguir-ne l’accés.
Així i tot, es tracta d’una alternativa contrària als orígens de l’empresa. El projecte es basa en l’economia circular, ja que el gas de la planta està fet a partir de residus orgànics biodegradables de les mateixes dejeccions d’animals i d’altres restes de la indústria agroalimentària de la zona. El resultat és un gas de composició similar al gas natural, que es podria incloure a la xarxa de gas i a combustible de vehicles.
La planta de biogàs i biometà valoritza unes 50.000 tones anuals produint 500 metres cúbics de biometà per hora de combustible renovable per a l’automoció i la indústria, equivalent al potencial energètic del mateix volum de gas natural, però sense les emissions afegides que genera. En el projecte hi participen 36 socis, incloent-hi les cooperatives de la Galera i Mas de Barberans.