HomeMedi AmbientLa planta de Biosansa Catsud de la Galera provoca fortes olors a...

La planta de Biosansa Catsud de la Galera provoca fortes olors a Santa Bàrbara

Des de fa unes setmanes, el veïnat de Santa Bàrbara està sentint olors desagradables provinents de l’empresa Biosansa Catsud de la Galera, ubicada a menys d’un quilòmetre i mig del municipi planer, quan va començar el procés productiu a l’abril.

En un primer moment, l’alcalde de Santa Bàrbara, Antonio Ollés, va enviar una carta al consistori del poble veí, tot i que ja s’ha reunit amb membres de l’empresa, formada per un grup de socis de municipis veïns, entre els quals es troba una de les cooperatives de Santa Bàrbara, la de Sant Gregori.

Els representants han lamentat la situació i han assegurat que és un fet puntual, ja que l’olor s’està produint per la fermentació de la sansa de la passada campanya 2019-2020 i que ara s’està processant, retard provocat per les al·legacions presentades per l’entitat veïnal Amevesaba, que es van desestimar. Així i tot, el veïnat considera que és la mateixa olor que prové de l’assecadora de sansa de Vinallop o la mateixa empresa l’any 2010, amb els anteriors propietaris, Secaderos Ecológicos de Catalunya.

Així, l’empresa preveu que per a la temporada vinent 2022-2023, si treballen sense parar, estaran al dia treballant amb sansa nova que no haurà fermentat i no produirà els episodis d’estes fortes olors que ara està patint el poble de Santa Bàrbara.

Des de Biosansa Catsud també s’oferixen a aturar l’activitat en períodes puntuals, com les festes majors que Santa Bàrbara celebra durant la segona setmana de juliol, per tal d’evitar molèsties al veïnat en la majoria d’activitats que s’efectuen en exteriors.

Mesurar la contaminació

A la plana del Montsià hi ha diverses empreses de tractaments de residus: l’abocador de residus supracomarcal, la planta de biometagàs i l’assecadora de sansa a la Galera, l’assecadora de Vinallop i, en previsió, una planta de biometagàs a Godall i la de compostatge al terme de Santa Bàrbara.

Per això, els regidors no adscrits de l’Ajuntament de Santa Bàrbara van presentar una moció, a petició de l’entitat mediambiental Amevesaba, per tal que s’instal·le una estació de control de qualitat de l’aire.

Ollés explicava a l’espai ‘L’alcalde respon’ de La Plana Ràdio que l’Ajuntament ja ha iniciat les gestions per a incloure el municipi a la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), però esta ja hi té integrades tres estacions de control de l’aire a la comarca: la Sénia, Amposta i Alcanar.

La resposta no va agradar a Ollés, que manifesta que insistirà perquè les tres estacions que hi ha estan als extrems de la comarca, per la qual cosa l’interior del Montsià queda sense este servei. Una opció que planteja el consistori és sol·licitar la instal·lació d’una unitat mòbil de Vigilància de Previsió i Contaminació Atmosfèrica, ja que costejar una estació de mesurament de l’aire suposaria una inversió de 200.000 €, a més del manteniment de 10.000 € i de validació de 2.000 € anuals.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 76 = 85

Últimes notícies