HomeMedi AmbientLa presència del caragol poma a l'hemidelta esquerre es triplica en un...

La presència del caragol poma a l’hemidelta esquerre es triplica en un any i es descontrola a l’hemidelta dret

La presència del caragol maçana a l’hemidelta esquerre, que els camps d’arrossars estaven pràcticament tots infestats per la plaga, s’ha triplicat en un any. Tot i que hi ha hagut “un cert increment de superfície amb presència de caragol“, la incidència més gran s’ha registrat a les finques que ja estaven afectades. A l’hemidelta dret, on la plaga s’havia aconseguit contenir, l’afectació s’ha multiplicat per dotze i “és preocupant“. A principi d’any ja hi havia 600 hectàrees d’arrossars infestades de la plaga. L’any passat només hi havia caragol maçana a la meitat, unes 360 hectàrees, però fa quatre anys s’havia confinat la plaga en unes 50 hectàrees de cultiu.

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) està preocupada per la situació i reclama mantenir la coordinació i el compromís de les dues comunitats de regants de Delta de l’Ebre i d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Tot i que es “valora molt positivament” les actuacions fetes contra la plaga, la FCAC demana “reforçar” les notificacions de nous focus de caragol i les mesures de prevenció i control adients.

El risc d’expansió torna a ser “exponencial” als camps d’arròs, una proliferació de la plaga causada per les restriccions d’aigua de reg per la sequera, que va imposar la CHE (Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) la campanya passada. Amb la meitat de la concessió, es va reduir l’eficàcia de molts tractaments per controlar la plaga i es va haver de bombar aigua per aprofitar la dels desguassos i tornar-la a les parcel·les, una estratègia per aprofitar el poc recurs del qual disposaven, tot i el risc d’infestar el cultiu que això suposava.

La situació ha provocat que s’hagin hagut de repetir les sembres – el caragol maçana surt de davall terra quan s’inunden els camps i es menja els brots de l’arròs quan comença a créixer-, i també molts més tractaments amb saponina, que els mata. En algunes finques han calgut fins a sis tractaments amb aquest producte, repercutint un alt sobrecost a les explotacions d’arròs.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 6 =

Últimes notícies