HomeSense categoriaLa primera actuació de distribució de sorra al Delta es farà a...

La primera actuació de distribució de sorra al Delta es farà a la tardor

EDICIÓ PAPER // Esta pròxima tardor hi haurà una primera actuació de distribució de sorra al delta de l’Ebre, mitjançant un sistema de dragues, per a lluitar contra la regressió. Este és un dels compromisos en ferm que va sortir de la reunió el passat dimecres, 27 de maig, de la comissió mixta entre la Taula de Consens i els representants de l’Estat i la Generalitat. En la reunió totes les parts representades van constatar la “situació d’extrema vulnerabilitat” en la qual es troba el delta de l’Ebre i “la necessitat d’actuacions urgents de cara a la tardor”, segons ha explicat el portaveu de la Taula Xavi Curto. “És important que hagen entès que ja no es pot deixar el Delta a la seua sort. Cal una gestió activa dels sediments fluvials i de la sorra per a protegir el Delta”, ha afegit Rafa Sànchez, tècnic assessor de la Taula.

Es faran diversos estudis de caracterització de la sorra, de volum de sorra disponible, d’impacte ambiental i d’optimització d’un sistema de dragues. En paral·lel es treballarà en l’autorització ambiental per a poder dur a terme l’actuació a la tardor. “Creiem seriosament que esta tardor ja es podran veure actuacions al Delta a través d’un sistema de dragues treballant. Es donen les circumstàncies per a creure-ho, si les administracions i natros –Taula de Consens- som capaços de fer la faena que hem de fer”, ha insistit Sánchez. A més, segons els dos representants de la Taula, el departament de Territori es va comprometre a agilitzar al màxim l’autorització ambiental de l’actuació per a poder arribar a temps a la tardor i tenint en compte la situació de deteriorament del Delta, un espai inclòs a la Xarxa Natura 2000, amb pèrdua d’hàbitats i d’espècies d’interès comunitari.

A la reunió de la comissió mixta es va acordar també adoptar el Pla Delta, elaborat per la Taula de Consens, com l’instrument estratègic per a començar a actuar. Així, en relació amb la gestió de sorra, es preveu una estratègia progressiva: els dos primers anys es faria una primera aportació de sorra amb l’objectiu de reforçar punts crítics del Delta i evitar la regressió. Per a l’any tercer i quart l’objectiu és fer una aportació massiva de sorra per a recuperar amplades de platja segures en aquells sectors que les han perdut.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 37 = 44

Últimes notícies