HomeCulturaLa primera edició de Riu Avall s’estrena a cinc municipis de la...

La primera edició de Riu Avall s’estrena a cinc municipis de la Ribera d’Ebre i un del Baix Ebre

Amb l’arribada del bon temps i els dies més llargs, l’agenda cultural de les Terres de l’Ebre s’omple de festivals, certàmens, espectacles i multitud de propostes per a fer-nos xalar.

Així, amb la intenció de portar “la música clàssica a llocs on habitualment no arriba, i per tal de donar a conèixer el talent ebrenc, però també, d’altres territoris” ha nascut una nova proposta musical, el festival Riu Avall. Segons explica Joan Carles Blanch, l’artífex d’esta iniciativa, enguany, esta primera edició oferirà concerts en cinc pobles de la Ribera d’Ebre i un del Baix Ebre, al llarg de l’estiu.

L’encarregat de donar el tret de sortida al primer Riu Avall serà Aldover, este dissabte 18 de juny, que acollirà un concert de música barroca, a càrrec de Reflexes Tercet, al bosc de la Ribera. “Tot i que, per a alguns, tot allò que fa referència al Barroc s’associa de seguida a alguna cosa arcaica i que costa d’entendre, molts anuncis de la televisió o la ràdio inclouen música feta per compositors d’esta època”, apunta Blanch.

L’Església Vella de Garcia acollirà el 25 de juny la Gala Lírica, a càrrec del tenor Jesús Piñero, i la soprano Núria Vila, acompanyats pel pianista Josep Buforn. Per a l’organitzador del festival, “este concert és molt interessant, tant pel contingut musical, com per l’entorn on se celebra, ja que l’església s’està reformant i recuperant, i bé, tindrà una acústica molt bona”. Tot seguit, serà el torn de la Serra d’Almos i Vinebre, el 8 i el 20 d’agost respectivament, que acolliran l’espectacle La petjada d’Euterpe, que, diu Blanch, “rescata les danses i els balls que es feien fa més de 100 anys, concretament a la zona del Priorat, que podien ser perfectament les danses que es feien a Tortosa, a Mataró, o a qualsevol lloc. El diumenge la tarda era l’únic dia que tenia la gent treballadora per a sortir una mica, i anaven al ball. Este espectacle explica la història de cada dansa i la relació entre la classe popular i la burgesia, que tenien uns altres gustos”. La música anirà a càrrec de la Banda de Falset, i la dansa anirà a càrrec de la Companyia La Clavellinera.

El 3 de setembre, la Torre de l’Espanyol serà l’escenari del duet Hemiòlia, de Tortosa, en què Paula Martí, al piano, i Jordi Bonilla, a l’oboè, oferiran l’espectacle audiovisual anomenat Layla, que narra “les vivències d’una immigrant que ve al país i, per ser negra i dona, es troba amb un tracte diferent, i s’adona com tractem el medi ambient, cosa que confronta amb la manera com ella vivia la natura al seu país d’origen”. “És un espectacle molt maco, que ha tingut molt d’èxit allà on s’ha projectat”.

Per últim, la cantant i compositora de Móra d’Ebre, Laura Garí, oferirà un concert de jazz al Casal Municipal de Benissanet, el 9 de setembre. “Presentarà el seu treball Aigua, cel i terra, que és una fusió entre jota i jazz, que barreja música i estils i transmet i comunica d’una manera molt forta”, conta el director del festival.

La directora territorial de Cultura, Victòria Almuni, insistix que Riu Avall vol “portar la música a cada poble, i especialment, incidix en l’accés del món rural a l’activitat artística i la cultura, però també vol crear un circuit, que la gent del territori ens moguem d’un poble a un altre, treballant la identitat conjunta i la comunitat, i que la gent de fora també puga gaudir d’activitats musicals ben diverses”.

D’altra banda, la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, ha remarcat que la intenció del festival és anar sumant-hi més pobles en les pròximes edicions.

“Enguany ens hi hem sumat uns quants municipis, però el que és important és tenir una idea que marque el camí, perquè tot i que de vegades comencen de la mà de poques persones, poc a poc, els camins van omplint-se de gent. Esperem parlar ben prompte d’un festival en què estiguem representats la majoria dels pobles de les comarques de l’Ebre”, conclou.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 2 =

Últimes notícies