HomeSense categoriaLa primera Lliga Catalana de Morra continua ajornada pel repunt de casos...

La primera Lliga Catalana de Morra continua ajornada pel repunt de casos per coronavirus

TERRES DE L’EBRE // L’any 2021 començava amb embranzida per als amants de la morra el joc tradicional arrelat a la Ràpita -i en menor mesura a l’Ametlla de Mar- que es juga per parelles i consistix a traure un nombre de dits determinat d’una de les mans i cridar, al mateix temps, la suma que puguen fer els teus dits més els dits de l’adversari. I és que l’Associació Cultural Morràpita va engegar el passat 29 de desembre la primera Lliga Catalana de Morra, en què es van inscriure fins a vint-i-una parelles, amb l’objectiu de continuar gaudint d’este joc tradicional, en este temps en què la pandèmia és protagonista del dia a dia. 

Segons explica Rafa Balagué, regidor de Joventut i Identitat de la Ràpita i també vicepresident de l’entitat, “per a poder seguir jugant i mantenir els jugadors de morra actius vam haver de buscar una solució: fer una lliga, ja que ens permetia escollir diferents escenaris a l’aire lliure del poble per a celebrar les jornades, on es trobaven les parelles involucrades amb l’àrbitre i, així, la gent no es mesclava”. En este sentit, Balagué afirma que “la morra crea afició”, per este motiu “la gent ve a veure’ns jugar o als mateixos jugadors i amics ens agrada veure jugar els altres”. Això sí, a tots els inscrits se’ls va proporcionar una pantalla de protecció amb el logo de l’entitat i gel hidroalcohòlic per  a garantir una competició segura i protegir els jugadors.

D’una banda, els aficionats de la morra han hagut d’adaptar-se als canvis de les regles del joc que ha ocasionat el coronavirus. “Jugar en pantalla i mascareta és una altra història” determina el vicepresident de Morràpita, que afegix que també han hagut d’aprendre a mantenir les distàncies. “Quan vas molt igualat en la puntuació, encara t’exaltes més, i la inèrcia que teníem era que ens anàvem apropant els uns als altres per a plantar-nos els números a la cara. Ara, ens toca anar cap endarrere, i això és antimorra, però és l’única manera”, diu. 

D’altra banda, també van impulsar un programa informàtic que es pot consultar en tot moment per a conèixer com van les puntuacions i qui lidera la competició -de moment, Xavi i Edgar, este últim un dels dos guanyadors del Morramundo 2019, lideren la classificació-. 

Tot i els esforços per part de Morràpita per a adaptar-se a les noves circumstàncies, només va poder celebrar-se una jornada de la competició -del 28 de desembre al 8 de gener-, ja que les noves restriccions de l’executiu català, que van entrar en vigor el 7 de gener i continuen vigents encara avui dia, així com l’increment de casos covid-19 a l’Ebre i sobretot al municipi, van portar l’organització a ajornar la primera competició oficial de Morra, de moment, fins al febrer.

Anualment, des de Morràpita s’organitzen entre 6 i 7 campionats, amb una durada d’un o dos dies com a màxim, perquè els jugadors gaudisquen d’este joc i també estiguen en actiu. L’arribada de la pandèmia, però, va truncar pràcticament totes les competicions del 2020, i fins i tot, va portar l’organització a muntar partides de morra en línia, i competir per primer cop en línia, i no cara a cara, com s’ha fet durant tots estos anys. “Vam adonar-nos que este format en línia va atraure més jóvens a conèixer i jugar este joc tradicional”, detalla. Una experiència que els ha servit per a veure com pot funcionar este joc en xiquets i xiquetes a partir dels 10 anys, per preparar “el projecte ‘La Morra als col·legis’ que hem enviat esta setmana als centres educatius del Montsià i el Baix Ebre, que podrà ser presencial o virtual, per ensenyar i incentivar jugar a la morra entre els menuts”. 

De moment, però, el Mirador de la Guardiola, l’antic escorxador, el parc de Garbí, la punta del moll i diversos locals rapitencs, hauran d’esperar fins que la situació epidemiològica millore per a poder veure els aficionats de la morra gaudint de l’art i l’enginy de cridar-se números a la cara. 

 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

71 + = 80

Últimes notícies