HomeSocietatLa proclamació de la Segona República a la premsa tortosina: “Se iba...

La proclamació de la Segona República a la premsa tortosina: “Se iba a construir un Municipio y ha sido derribado un Trono”

La notícia de la proclamació de la Segona República el 14 d’abril de 1931 no va arribar immediatament a tots els racons de Catalunya. A Tortosa s’hi van haver d’esperar uns dies, a penjar la bandera tricolor des del balcó de l’Ajuntament, enmig d’un esclat d’emoció popular.

Així ho recull la premsa del 18 d’abril de 1931, que encara es conserva a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i que es pot consultar en línia. Malgrat que cada capçalera tenia una ideologia molt marcada i estava vinculada a un partit o organització sindical, totes coincidixen a remarcar el caràcter històric de la jornada. “Se iba a constituir un Municipio y ha sido derribado un Trono”, resumeix amb elegància el republicà El Pueblo.

El mateix diari fa una crònica de la manifestació multitudinària que va recórrer els carrers de Tortosa fins a la plaça de l’Ajuntament: “En medio del mayor entusiasmo y dentro del mayor orden se puso en marcha una imponente y grandiosa manifestación formada por toda la Tortosa que trabaja y produce. Después de recorrer la manifestación la Plaza de la […] llegó con el mayor orden al Ayuntamiento, en cuyos balcones se enarbolaron las banderas y demás insignias, y ante la multitud congregada, el concejal republicano don Juan Benet proclamó la República en Tortosa. El entusiasmo fue inenarrable”.

A l’Heraldo de Tortosa, diari que s’autoqualificava de “diari independent”, es descriu amb més detall el moment: “Unos manifestantes pidieron el retrato de Don Alfonso para quemarlo. Los dirigentes del partido republicano manifestaron que los retratos ya estaban retirados. Es justo señalar y ponderar la prueba de cultura ciudadana dada por los manifestantes. Recorrieron las calles de la ciudad poseídos del mayor entusiasmo lanzando grandes vítores y sin que se oyera un solo “muera”, y todo en medio de un orden completo”.

La premsa conservadora, monàrquica o tradicionalista no va mostrar d’entrada oposició al canvi de règim. Si bé, als seus editorials, deixaven clar que estarien atents que es respectés l’ordre i els drets religiosos. És el que plasma la portada del monàrquic Correo de Tortosa: “Monárquicos convencidos que hemos sido siempre, traicionaríamos nuestros si tratáramos de ocultar el profundo sentimiento que nos ha causado la caída del régimen de nuestra predilección; pero al mismo tiempo, seremos respetuosos con el nuevo régimen, sin perjuicio de mantener la integridad de nuestros principios y señalar los defectos de su actuación”.

I des del catalanisme regionalista, La Veu de Tortosa, apunten el següent: “Els homes d’Acció Regionalista, que tenen demostrada en actes ben recents la seva posició de centre entre les forces extremes de dreta i esquerra, afirmen una vegada més el seu ferm propòsit de col·laboració amb cualsevulga règim estatuït dins les lleis”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 52 = 53

Últimes notícies