HomePolíticaLa proporció de dones alcaldables supera el 34% a les Terres de...

La proporció de dones alcaldables supera el 34% a les Terres de l’Ebre

Seixanta-tres dones i cent divuit hòmens. Esta és la radiografia de gènere de les 181 candidatures que es presenten a les eleccions dels 52 municipis i 5 entitats municipals descentralitzades (EMDs) de les Terres de l’Ebre.

Una diferència simptomàtica que encara hi ha un camí per a recórrer perquè la dona s’incorpore en igualtat de condicions a la vida pública, però a la vegada un símptoma que la progressió de la dona i de la societat en este sentit ha tornat a agafar embranzida: si el 2011 només el 16% de les candidatures del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre estaven liderades per dones, fa quatre anys el percentatge pujava fins al 21,62% a les Terres de l’Ebre -segons les dades d’esta mateixa publicació- i ara, i ara la proporció se situa en el 34,8% de dones alcaldables. És a dir, un de cada tres candidats a l’alcaldia o a la presidència d’una EMD és femení. Si no tenim en compte les EMDs, de les 56 dones que opten a ser alcaldesses, 10 ja ho són actualment (gairebé un 20%): els casos de Teresa Forés (Aldover), Mercè Pedret (Benifallet), Sandra Zaragoza (Camarles), Maria Beltran (Tivenys), Meritxell Roigé (Tortosa), Teresa Esmel (Godall), Núria Ventura (Ulldecona), Eva Amposta (El Pinell), Conxi Pujol (Ginestar) i Gemma Carim (Vinebre). I d’estes deu, dos ho continuaran sent amb tota seguretat perquè encapçalen l’única llista que es presenta: Carim a Vinebre i Pujol a Ginestar. Un altre dels símptomes que les dones que s’hi posen tenen o intenten tenir continuïtat és que gairebé totes les dones que estan ocupant actualment el càrrec d’alcaldessa es tornen a presentar, a excepció d’algun cas com el de Dolors Subirats a Rasquera.

El psc arriba al 44%

La comarca amb més dones candidates a l’alcaldia -sense comptar les EMDs- és el Montsià, amb 19. Per partits polítics, si bé la formació que presenta més dones en el número u és ERC, amb 13 de 46 (28,27%), el partit que proporcionalment més dones situa com a caps de cartell és el PSC, amb 11 de 25 (44%). El PDeCAT en presenta 10 de 37 (27%). El PP i Cs, tres cadascun; la CUP, dos i entre Movem i Podem, dos moviments diferents per a un espai polític similar, set candidates. Altres candidatures independents en presenten set més. 

Dos candidatures exclusivament de dones

Junts Per Corbera d’Ebre, la candidatura vinculada al PDeCAT per Corbera està configurada només per dones, amb l’actual portaveu Carme González com a cap de cartell. González admet que en rebre la trucada del responsable electoral de les candidatures del partit al territori, Xavier Pallarès, per suggerir-li que continués al peu del canó, va posar una condició: que li permetés fer “una cosa diferent”. “Vaig trucar a una amiga [Gemma Borràs] per a proposar-li que féssem una llista només amb dones i li va semblar una gran idea, i ho vam anar explicant en el nostre cercle i va tenir molta acceptació i va generar molta il·lusió”, relata. Només dos de les nou candidates, inclosa l’alcaldable, són militants del partit. “Som dones treballadores que tenim una idea de Corbera diferent del que ha estat fins ara”, planteja la cap de llista, que reflexiona que fins ara no era notícia que hi hagués una llista composta només per hòmens. “Volem aportar una visió diferent; i perquè siga també diversa tenim des de jóvens de 20 anys fins a jubilades”, explica. Prioritzen la millora dels serveis, els carrers i el clavegueram, i l’atenció al potencial turístic del municipi.

També a Miravet s’ha configurat una candidatura només de dones, Fem Poble-Fem Miravet, amb la fórmula de l’agrupació d’electors. L’encapçala Carmen Lleixà. A les Terres de l’Ebre, Tivissa (4 de 4), Tivenys (2 de 2), Benifallet (2 de 2) i Aldover (2 de 2) tenen totes les seues candidatures encapçalades per dones. A Ulldecona, de cinc alcaldables, quatre són dones.

 

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 8 = 9

Últimes notícies