HomeTerres de l'EbreLa Ràpita apuja un 28,5% la taxa d’escombraries per a adaptar la...

La Ràpita apuja un 28,5% la taxa d’escombraries per a adaptar la recaptació al cost real del servei

El ple de l’Ajuntament de la Ràpita va aprovar el passat 25 d’octubre les ordenances fiscals per al 2020 que preveuen una actualització a l’alça de l’IBI i de la taxa d’escombraries.

L’increment més significatiu afecta la taxa d’escombraries, ja que el rebut general d’un habitatge passarà de 66,14 euros a 85 euros a l’any, un increment mitjà del 28,5% que afecta tots els immobles, també els establiments comercials i de restauració. Segons el govern municipal, este increment de la taxa d’escombraries pretén adaptar la recaptació al cost real del servei, ja que actualment l’Ajuntament de la Ràpita paga al Copate una quota anual pel servei de recollida i gestió de residus de prop d’1,3 milions d’euros, mentre que la recaptació de la taxa d’escombraries és de poc més de 900.000 euros, la qual cosa genera un desfasament entre ingressos i despeses de més de 300.000 euros. “Este decalatge existent si no es cobrix amb la taxa d’escombraries igualment l’hem de pagar com a Ajuntament. Per tant, es tracta d’equilibrar els ingressos i el cost del servei i que no hi haja un desfasament tan important”, va dir el regidor d’Hisenda, Albert Salvadó, al Ple. A més, segons Salvadó per al 2020 hi ha prevista una forta inversió en renovació de contenidors i de la flota de camions de recollida per part de l’empresa adjudicatària del servei a través del Copate.

Pel que fa a l’IBI hi ha un increment del tipus impositiu del 0,50 al 0,575, xifra que representarà a la pràctica, segons els partits de l’oposició un increment del 15% de la contribució urbana. Tant Junts per la Ràpita, el PSC com Més Ràpita van criticar durament el govern municipal per l’increment d’impostos i taxes plantejat i van votar en contra de les ordenances fiscals. “Estan plantejant uns increments brutals”, va dir al Ple el portaveu de Junts, Joan Martin Masdeu, que va lamentar que el govern municipal no haja comptat amb els partits de l’oposició per a fer propostes i “suavitzar els increments plantejats”. A més, Martín Masdeu va assegurar que només en IBI “sortiran de la butxaca dels rapitencs 590.000 euros més. Són molts de diners més en ingressos que ens hauran d’explicar a què aniran destinats”. En este mateix sentit la portaveu del PSC, Rosa Anglès, va insistir que la proposta d’ordenances fiscals planteja uns increments “excessius” i “abusius” i va estar molt crítica amb la pujada de la taxa d’escombraries, ja que creu que actualment la Ràpita “no té un bon servei” i va plantejar, fins i tot,  la possibilitat “d’estudiar sortir del Copate com han fet altres ajuntaments com Deltebre o Tortosa”, ja que creu que actualment “no compensa” el cost pel servei que es rep, sobretot en temporada alta. En la mateixa línia que la resta dels grups de l’oposició el portaveu de Més Ràpita, Pedro Hernández, va assegurar que els increments previstos “són un disbarat” i va criticar el govern municipal per apujar els impostos el 2020 i no haver-ho fet el 2019 pel fet de tractar-se d’un any electoral.

 

La ràpita, un dels municipis amb menor pressió fiscal

El govern municipal ha insistit que esta actualització de taxes i impostos respon a la necessitat de comptar “amb una estructura pressupostària més competitiva” i el regidor d’Hisenda va insistir al Ple que hauria estat una irresponsabilitat no fer esta actualització “per dimensionar els ingressos a la despesa”. A més, va assegurar que malgrat estos increments la Ràpita continuarà sent un dels municipis amb la pressió fiscal més baixa. Així actualment la pressió impositiva per habitant és de 547 euros, per sota d’Alcanar (667€), Amposta (700€ aprox) i Deltebre (més de 1.000€ aprox). A més, Salvadó també va assegurar que la Ràpita té la taxa d’escombraries més baixa del Montsià (a excepció de Freginals) i que la pressió fiscal per habitant és més baixa ara que la que hi havia el 2013, quan era de 667 euros per ciutadà.

 

Bonificacions per fomentar energies renovables

Més enllà de les actualitzacions de l’IBI i de la taxa d’escombraries, les ordenances fiscals inclouen bonificacions orientades al foment de les energies renovables i l’eficiència energètica dels habitatges. En este sentit, aquells habitatges que instal·len plaques fotovoltaiques destinades a l’autoconsum, es podran beneficiar de rebaixes del 50% en l’impost de construccions (ICIO) i d’un 50% en la quota de l’IBI durant els primers cinc anys. A més, es mantenen les bonificacions que es van incloure el 2019 per als vehicles híbrids i elèctrics. A les ordenances del 2020 també es preveu l’eliminació de les taxes que cobra l’Ajuntament per l’expedició de documents administratius i s’han modificat les condicions de les bonificacions aplicades a l’impost de plusvàlua. A partir d’ara, l’immoble objecte de la transmissió només haurà de ser considerat habitatge habitual en el cas del causant, i no en el cas dels descendents o dels conjugues, de tal forma que es podran beneficiar de bonificacions del 50% i del 95% respectivament.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies

-->