EDICIÓ PAPER // La quarta edició d’Orígens, l’esdeveniment de recreació històrica que retorna el barri mariner del Xicago de la Ràpita a inicis del segle XX, haurà d’esperar fins a l’any vinent per a poder celebrar-se. L’Ajuntament de la Ràpita va decidir suspendre l’edició d’enguany arran de l’evolució de la pandèmia arreu de Catalunya. Ara, però, ha presentat una programació alternativa, per tal de substituir els Orígens 2020 que s’haurien celebrat durant este cap de setmana.
Entre els actes previstos hi ha el tradicional concurs d’aparadors d’Orígens organitzat per la Unió de Comerç Rapitenc, que ha adaptat el seu format i es farà de manera virtual, entre el 6 i l’11 d’octubre. La plaça Agustí Vizcarro acollirà este dissabte 10 d’octubre la presentació del llibre La veu i el vers amb un text de l’escriptor Miquel Reverté, així com la demostració de cant tradicional a càrrec d’Arturo Gaya i dels alumnes del curs de cant tradicional. Este mateix dia, es podrà gaudir del concert Els orígens de la música que oferirà la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca a l’Auditori Sixto Mir.
A més, les façanes de dos edificis del barri del Xicago lluïxen amb mural de grans dimensions que volen retre homenatge als orígens mariners i pagesos del municipi. El grafiter Roc Blackblock ha pintat dos murals que visibilitzen el paper de les dones al món, tant de la pagesia com de la mar, que sempre ha quedat a l’ombra del treball dels hòmens. Així doncs, a partir de dos fotografies originals del poble, cedides per l’Arxiu Dassoy, una empresa fotogràfica local, el grafiter ha dibuixat dones rapitenques fent feines d’adobar xarxes i birbant a un arrossar del Delta.
El regidor d’Identitat, Rafa Balagué, ha destacat que “les feines que es mostren cal reivindicar-les perquè eren pròpies de les dones i, sovint, fer-les era una obligació”. Des de l’Ajuntament animen a participar en un concurs a Instagram, publicant fotografies vestits d’Orígens als murals del barri del Xicago amb el hastag #viulosorigens2020 per tal de guanyar experiències de l’Estació Nàutica de la Ràpita.
Però més enllà d’estes dates, també s’han organitzat diferents cursos i exposicions vinculats amb la festivitat dels Orígens, que s’allargaran fins al mes de novembre. Un és el curs que impartirà Àngel Pasqual, historiador i tècnic del Museu de la Mar de l’Ebre, que proposa descobrir les teues arrels, i l’altre és una Exposició d’Artesania de Joan Cartes, així com un curs d’introducció a l’apedaçar i un altre d’entolladures que aniran a càrrec de Juanito Cartes.
Per tal de poder accedir a algunes de les activitats cal inscriure-s’hi prèviament o comprar les entrades, ja que els aforaments seran limitats i controlats per a complir les mesures de prevenció
vigents.