HomeSocietatLa restauració obrirà sense límit d’aforament a les terrasses, i la cultura...

La restauració obrirà sense límit d’aforament a les terrasses, i la cultura ho farà al 50%

Bars i restaurants tornaran a aixecar persianes dels seus negocis el pròxim dilluns 23 de novembre, es reprendrà l’activitat cultural i podran obrir-se els equipaments i instal·lacions esportives. Així ho ha anunciat el Govern de la Generalitat este dijous, que ha informat que el pla de desescalada de les restriccions es durà a terme en quatre trams, que s’aniran canviant cada quinze dies en què s’aniran ampliant les flexibilitzacions, sempre que les dades epidemiològiques de la Covid-19 continuen avançant positivament. 

Així doncs, este pròxim dilluns els bars i restaurants podran reobrir tant les terrasses com l’interior dels seus locals des de les 6 del matí fins a les 21.30 hores, sense limitacions a les terrasses i amb un 30% d’aforament a l’interior -on s’haurà de disposar d’una bona ventilació o bé forçar-la-, amb quatre persones -a excepció dels grups bombolla- per taula, i estes últimes hauran de tenir una distància entre taules de dos metres. El sector cultural també podrà reobrir cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts -tancats durant l’últim mes- amb una capacitat del 50%, i amb un màxim de 500 persones. Els museus i les sales d’exposicions, que fins ara tenien l’accés restringit al 30%, ara passaran a un 50%, una limitació que també tindran les biblioteques, fins ara, només obertes per al servei de préstec.

Els equipaments i les instal·lacions esportives també podran reobrir -a excepció dels vestidors- en un 50% de la cabuda a l’aire lliure i passant un control d’accés, i als espais tancats l’aforament queda limitat al 30%, amb cita prèvia. 

En esta primera fase que s’allargarà fins al 7 de desembre, a les universitats i als centres escolars continuaran les mesures vigents establertes, amb la presencialitat restringida a educació infantil, primària i secundària, i tant batxillerat com universitats continuaran amb la docència teòrica virtual. A les activitats extraescolars permeses fins ara, s’afegixen totes les activitats esportives no competitives organitzades pels centres escolars; i continuaran tancades totes aquelles activitats presencials que no s’organitzen respectant els grups estables.

Als comerços continuaran les limitacions del 30% d’aforament en aquells establiments de menys de 800 m2. Els comerços de més de 800 m2, que fins ara tenien limitada la seua activitat a esta superfície, ara podran disposar del 100% de l’espai, però amb un aforament màxim també del 30%. Quant a les activitats recreatives, seguiran tancats els espais infantils, els espais lúdics interiors, així com les sales de joc, els bingos i casinos. Els actes religiosos i actes cerimonials podran celebrar-se amb una limitació del 30% de la cabuda.

Tant la limitació de les trobades socials a un màxim de sis persones, com el confinament municipal els caps de setmana, el confinament perimetral que limita les entrades i sortides de Catalunya, així com el toc de queda de 22 h a les 6 del matí, seguiran vigents en este primer tram de desescalada.

Un cop passen estos quinze dies, si les dades sanitàries acompanyen, entrarem en una segona fase que alleugeraria estes restriccions de manera progressiva. Si la situació continua favorable, ens plantarem al 21 de desembre -per Nadal-, moment en què entraríem al tercer tram on s’eliminarien les restriccions de mobilitat durant els caps de setmana -tot i que el toc de queda es mantindria- i les reunions socials podrien ampliar-se fins a un màxim de 10 persones.  

Tot i que les dades epidemiològiques no són “les que haurien de ser, estem en camí”, apunta la portaveu del Govern, Meritxell Budó. Els objectius perquè es puga controlar esta segona onada de la pandèmia passen per mantenir la velocitat de transmissió (Rt) per sota d’1 -en els últims dies s’ha mantingut la mitjana catalana en 0,8-; reduir a 300 les persones ingressades a les UCIs i la detecció d’un màxim de 1.000 positius per dia. Tant Budó, com el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, detallen que este pla de desescalada “no és per recuperar la normalitat, sinó per reactivar activitats econòmiques i socials tan necessàries per a moltes empreses i treballadors”. També recorden que no s’ha d’abaixar la guàrdia, ja que les xifres poden tornar a elevar-se ràpidament, així com demanen responsabilitat a la ciutadania, i alerten que passar d’un tram a l’altre “depèn de tots, de la nostra actitud i del nostre compromís”. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 15 = 18

Últimes notícies