HomeSocietatLa Ribera d’Ebre afronta l’última dècada de les centrals nuclears encara sense...

La Ribera d’Ebre afronta l’última dècada de les centrals nuclears encara sense alternatives clares

El Ministeri de Transició Ecològica ha donat una pròrroga a la vida de les centrals nuclears d’Ascó fins al 2030 -en cas d’Ascó I- i fins al 2031 -a Ascó II-. La Ribera d’Ebre encara, doncs, els últims anys de la central, el principal nucli d’ocupació a la comarca i a totes les Terres de l’Ebre, sense alternatives econòmiques clares al sotrac que suposarà el seu tancament.

El Govern socialista ha mostrat en diverses ocasions la seua voluntat de no allargar la vida de les centrals nuclears més enllà dels quaranta anys de la seua operació. Això vol dir que esta seria l’última pròrroga que se li concediria a la central nuclear d’Ascó. A banda d’això, tant des de la Generalitat com des del mateix territori, donen per fet que el futur ha de passar per una aposta decidida per les energies renovables, amb el tancament progressiu de les centrals atòmiques i les emissores de gasos contaminants.

El tancament de la central nuclear, però, provocaria l’acomiadament de prop d’un miler de treballadors a l’últim reducte industrial del nord de la Ribera d’Ebre, un sotrac econòmic de gran impacte en una zona ja tocada després de la desindustrialització de Flix arran del tancament de la línia del clor d’Ercros.

Des dels ajuntaments i el Consell Comarcal fa alguns anys s’està treballant en el plantejament de la comarca fora de la influència nuclear, amb l’incentiu del sector primari, el turisme, o el desplegament de la primera antena de 5G rural de tota Catalunya. Tot i això, ara com ara, cap d’estos sectors suposa una alternativa real a l’activitat de les dos centrals nuclears. En els propers anys la comarca haurà d’afrontar, doncs, la reconversió, i impulsar noves activitats econòmiques per a pal·liar els efectes del tancament nuclear.

Nova recàrrega a Ascó I

La central nuclear d’Ascó I té previst iniciar un nou període de recàrrega este cap de setmana. La setmana vinent, la central estarà ja desconnectada de la xarxa i incorporarà prop d’un miler de treballadors temporals per a poder fer front a tasques de manteniment i de millora de la seguretat. També es reemplaçaran un terç dels elements de combustible gastat del reactor i es traslladaran al magatzem temporal individualitzat (MTI) que hi ha dins el recinte de la central.

Els treballs de recàrrega a les centrals nuclears se solen dur a terme cada divuit mesos. El proper, a Ascó II, tindrà lloc cap al mes d’abril.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 4 =

Últimes notícies