HomeSocietatLa Ribera d’Ebre mostra al Mobile World Congress les aplicacions del 5G...

La Ribera d’Ebre mostra al Mobile World Congress les aplicacions del 5G al món rural

La Ribera d’Ebre ha exemplificat la importància i els avantatges que pot tindre el desplegament de la tecnologia 5G per a les poblacions rurals. Ho ha fet mitjançant un projecte de teleassistència mèdica que, gràcies a l’àrea 5G del polígon industrial del Molló, ha connectat un pacient de la comarca amb una professional de la medecina situada a Madrid i que ha pogut fer el seguiment de les seues constants vitals i l’estat de salut general.

El projecte s’ha pogut observar a l’estand de la multinacional japonesa Fujitsu on, gràcies a la tecnologia 5G, s’ha posat en contacte una persona -un possible pacient- situada al polígon industrial del Molló (entre Móra la Nova i Tivissa) amb un professional mèdic al recinte firal de l’Hospitalet de Llobregat. Mitjançant la connexió d’alta velocitat, el sanitari ha pogut rebre pràcticament a temps real les constants vitals del pacient a través de dispositius electrònics com termòmetres, bàscules o tensiòmetres, i fer seguiment de l’estat de salut del pacient situat a centenars de quilòmetres de distància. Tot plegat s’ha fet amb una xarxa que aconseguix els 20 Gbps de velocitat i que reduïx la latència fins a l’ordre de mil·lisegons.

El projecte s’ha dut a terme gràcies a la col·laboració de Fujitsu Ibèrica, el Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre i la Fundació i2Cat en col·laboració amb la Nova Mútua Sanitària i la plataforma Claud-ia. L’objectiu ha estat demostrar les potencialitats de la tecnologia 5G i l’Internet d’alta velocitat per a oferir nous serveis a distància i les aplicacions que pot tindre en zones rurals i despoblades d’arreu del món.

La presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim, va poder visitar dimarts el Mobile World Congress, acompanyada d’alguns alcaldes de la comarca. “Veiem ja com el projecte 5G ja dona fruits i no només ho diem nosaltres, sinó que podem veure com grans empreses s’interessen per l’equipament del polígon industrial del Molló i podem arribar a grans esdeveniments com el Mobile Word Congress”, ha destacat Carim. Per això, assegura, “hi ha un futur esperançador amb el CoEbre Lab i l’Àrea 5G Terres de l’Ebre”.

D’altra banda, al MWC d’enguany també s’ha presentat el projecte de telemetria 5G dels comptadors d’aigua potable per a usos socials. És una iniciativa que s’està impulsant des de l’Ajuntament de Móra la Nova i Aigües de Catalunya i que vol afavorir l’assistència a la gent gran i les seues necessitats. A través d’este sistema de connexió en el subministrament d’aigua, es pot parametritzar els consum en domicilis on visquen persones d’edat avançada o amb alguna patologia o necessitat i alertar els serveis socials en cas que s’hi registren alteracions. El projecte situa Móra la Nova com un cas d’ús real de la tecnologia 5G referent a tot l’Estat.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

49 + = 57

Últimes notícies