HomeSense categoriaLa roda de la pandèmia

La roda de la pandèmia

EDITORIAL // Quatre municipis de les Terres de l’Ebre, incloent-hi Amposta des de la passada mitjanit, han anat entrant a la llista de municipis afectats pel toc de queda nocturn, durant un mes de juliol nefast quant a indicadors, amb una tendència clarament a l’alça de contagis que probablement ja haja assolit el seu pic seguida, com sempre, d’un degoteig d’hospitalitzacions que tornen a posar a prova el sistema sanitari nacional i els regionals i que encara pot continuar augmentant en els propers dies. 
Recordàvem en un editorial recent que esta cinquena onada no podia haver agafat a ningú per sorpresa.

De fet, exceptuant l’esclat de la crisi el març del 2020, totes les onades es van poder preveure, en circumstàncies i en magnitud, i en canvi cap es va minimitzar prou perquè sempre s’han acabat rebutjant les mesures més dràstiques i lògiques, encara que fos per un curt termini de temps, en favor d’encadenar enganyosos balons d’oxigen per a l’economia i les famílies.

Esta vegada, era impensable que si s’obria l’oci nocturn amb la joventut sense vacunar ni eines per a controlar les aglomeracions, com ara testos d’antígens massius, no passés el que ha passat: que, amb un punt de paradoxa, l’acceleració del procés de vacunació ha arribat paral·lelament a un empitjorament brutal de les dades. Sense les mateixes repercussions, en proporció, sobre la salut, certament, però la realitat global, adobada per la contagiositat de la variant delta, és a les Terres de l’Ebre bastant pitjor que fa un any.

Amb la diferència que fa un any no es permetien algunes de les concentracions i actes que sí que s’estan permetent –o s’esdevenen perquè és molt difícil impedir-ho- en les descafeïnades però arriscades festes majors d’alguns pobles de les comarques ebrenques, cosa que fa pensar que en els propers dies altres municipis entraran en la roda del toc de queda.

És obvi que tothom, des del Govern fins a la ciutadania, hem afluixat molt abans del que tocava, i veurem quina és al final la repercussió de tot plegat perquè se sap des de fa temps que tot este moviment afavorix les mutacions del virus.

Com a matís positiu, la velocitat de transmissió ha baixat esta setmana per sota d’1. Ja no estem en fase d’expansió. Fins a la propera? 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 6 =

Últimes notícies