HomeOpinióTreballant per transformar el territori

Treballant per transformar el territori

L’entrada per primer cop d’Esquerra Republicana al govern de la Diputació de Tarragona ha suposat un salt endavant per fer que aquesta institució sigui una eina per impulsar polítiques de governança republicana i transformar el territori. Ara, en deixar les meves responsabilitats de vicepresident i responsable del Servei d’Assistència al Territori (SAT) voldria destacar algunes de les iniciatives importants que hem estat treballant.

Una de les eines més potents que tenim per actuar sobre el territori són les infraestructures viàries, enteses no tan sols com una línia de connexió entre punts, llocs o pobles, sinó també com un element de projecció i de sostenibilitat, d’aprofitament i compartiment entre diferents formes de mobilitat, aprofitant-les per connectar els municipis amb asfalt i xarxa telemàtica,  fent-les alhora més útils i més intel·ligents.

Per això, des del Servei d’Atenció al Territori de la Diputació vam estructurar un Pla qadriennal d’inversions que determinés, per al període 2020-2023, els projectes d’obres prioritaris i on es preveuen executar a les seves carreteres 16 actuacions (10 a les comarques del Camp de Tarragona i al Baix Penedès i 6 a les Terres de l’Ebre), amb una inversió de 18.650.000 €, que permetran millorar 36 quilòmetres de la nostra xarxa viària.

Però un dels objectius més ambiciosos és el de fer que les carreteres esdevinguin un nexe d’unió en el desplegament de la xarxa de fibra òptica. D’aquí que durant aquests dos primers anys de govern republicà, ha vist la llum l’acord entre la Generalitat i la Diputació per fer arribar fibra per les seves xarxes viàries al 75% dels municipis de la demarcació de Tarragona l’any 2022, i al 100% el 2023. Fet que suposarà 636,7 quilòmetres nous de fibra òptica, que se sumaran als 390 quilòmetres ja existents. Aquest acord històric preveu una inversió de 33,7 M€ entre el 2021-2022, dels quals el Govern de Catalunya invertirà 26.870.000 € i la Diputació 6.900.000 €. Aquests són projectes transformadors que ajudaran a arrelar els joves al territori, atrauran talent, i incrementaran la competitivitat dels nostres municipis, en un moment marcat per una pandèmia que ens ha mostrat que hem de canviar.

Precisament, aquesta visió d’anar més enllà de la mateixa utilització de la xarxa viària ha fet que la Diputació també participi en dos nous Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), “Pobles vius i actius. Territori equilibrat i innovador” i “Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles”, dels quals el Servei d’Atenció al Territori lidera més de 4 M€ del pressupost. Aquests dos projectes fan especial incidència en innovació en ferms de carreteres sostenibles per reduir CO2, en gestió intel·ligent de la xarxa viària i sensòria i en l’economia circular en l’àmbit de les infraestructures viàries.

I per portar a terme aquests projectes és evident que ens hem de dotar de recursos, així que hem recuperat una part de finançament de la Generalitat que va quedar aturada l’any 2013, fet pel qual fins al 2024 disposarem de 23,3 M€ (10,3 M€  de la Diputació i 13 M€ de la Generalitat).

Recursos que permetran implementar el Pla zonal de carreteres de la Diputació de Tarragona 2020-2035, un document per planificar les actuacions de millora de la xarxa local de carreteres de la Diputació. Document aprovat inicialment el maig del 2019 i que ha tingut, per la seva magnitud, un tràmit administratiu complex, però que ja està a punt de finalitzar. Dues de les vies més importants del territori que passaran a formar part de la xarxa de la Diputació amb l’aprovació del Pla són la carretera dels Ports i la de la Ràpita al Trabucador, carretera que ha estat prioritària per al nostre govern a la Diputació, fins al punt que en aquests moments s’està redactant el projecte malgrat que encara no en forma part.

Amb tot, hem estat capaços de, en només dos anys, encarar els reptes que ens ha posat sobre la taula la situació covid, atenent les necessitats dels nostres municipis, i a la vegada seguint impulsant i potenciant les polítiques de transformació per a les quals la ciutadania ens va dipositar la seva confiança el 2019.

Adam Tomas
Adam Tomas
Alcalde d'Amposta
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

58 + = 61

Últimes notícies