HomeMedi AmbientLa sequera persistent farà de la panerola americana la protagonista de les...

La sequera persistent farà de la panerola americana la protagonista de les plagues d’aquest estiu a Catalunya

La panerola americana serà la protagonista de les plagues d’aquest estiu a Catalunya, a causa de la sequera persistent i les temperatures elevades de la primavera. Així ho indica l’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental (ADEPAP) amb motiu del Dia Mundial del Control de Plagues, que té lloc el 6 de juny.

Este paneroles provenen de la xarxa de clavegueram i es poden trobar a tota mena d’edificis. La pujada de les temperatures farà aparèixer també la panerola alemanya, mosquits tigre i rates. Alhora, la patronal indica que el turisme i els viatges internacionals contribuiran a la proliferació de les xinxes de llit.

“L’estiu passat ja vam tenir una temporada de plagues molt llarga, però este any ha començat fins i tot abans per les condicions meteorològiques i ja fa setmanes que han començat a aparèixer, ha explicat Quim Sendra, president d’ADEPAP. Alhora ha indicat que “a causa del canvi climàtic, l’aparició de plagues tendeix a desestacionalitzar-se i cada cop són més presents durant més mesos a l’any”.

Les paneroles viuen i s’alimenten en llocs on hi ha brutícia i poden causar contaminació amb bacteris -com ara la salmonel·la- sobre superfícies i aliments, cosa que incrementa el risc de malalties i al·lèrgies. ADEPAP afirma que la millor prevenció és la neteja i el manteniment de tot el sistema de canonades, desguassos i arquetes del clavegueram.

A banda, la patronal alerta que tot i la sequera proliferarà el mosquit tigre, que en té prou amb petites acumulacions d’aigua per reproduir-se. També hi haurà el mosquit comú, i l’entitat recorda que un i altre poden transmetre malalties.

Als seus països originaris, el mosquit tigre és causant de malalties com el dengue, la febre groga, el zika i el chikungunya. Els casos d’estes malalties provocades per vectors del mosquit tigre són “majoritàriament importats”, però també hi pot haver “brots autòctons”, afirma el coordinador tècnic d’ADEPAPLuis Lozano.

Pel que fa a les xinxes de llit, la patronal observa que poden augmentar a l’estiu per la mobilitat de les persones en viatges internacionals, i especialment del turisme. La plaga, assegura l’entitat, no para d’augmentar a Catalunya, amb l’excepció dels anys de la pandèmia. Sendra recomana als viatgers que revisen “a fons” les estances on passaran la nit, així com les maletes en tornar a casa, així com que renten la roba que s’ha utilitzat durant el viatge “a la màxima temperatura possible”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 43 = 44

Últimes notícies