La sisena onada del coronavirus ha assolit xifres rècord amb l’arribada de la variant òmicron, i un dels sectors de població que més se n’ha vist afectat, com no havia passat fins ara -a excepció d’alguns brots puntuals-, ha estat els d’infants i adolescents. L’alumnat ha estat, doncs, una de les noves víctimes de la pandèmia, que ha provocat el caos als centres educatius a l’hora de gestionar els positius durant este primer mes del segon trimestre.
El virus ha trobat dos ingredients que han facilitat estos alts nombres de contagis: una variant amb una alta transmissibilitat, i una població -la infantil- que no està vacunada. I és que la vacunació entre xiquets i xiquetes de 5 a 11 anys va arrancar a principis de desembre. Segons explica la cap de la línia pediàtrica de l’Institut Català de la Salut de Roquetes, Sònia Ponce, l’explosió de casos entre l’alumnat ebrenc ha estat causada per diferents factors, com “la capacitat de propagació d’esta variant, que ha sigut molt més elevada. Hem de pensar que també la gent vacunada, fins i tot amb tres dosis, s’ha contagiat. A més a més, els xiquets i xiquetes eren la població més vulnerable, en este sentit, ja que no tenien cobertura vacunal. De fet, amb dos dosis, hi ha molt pocs nens: ben just un 40 % de la població infantil té la pauta completa”.
Esta vacunació encara s’ha alentit més a causa dels confinaments per ser contactes de positius o per haver-se contagiat de la mateixa malaltia. “Com que hi ha tants contagis, ens estem trobant, en molts casos, amb infants que tenien hora per a posar-se la vacuna, però que, en el moment d’administrar-los-la, o bé són positius, o bé estan confinats per ser contactes estrets i tampoc podem vacunar-los durant set dies”, diu Ponce.
Quant als dubtes d’alguns pares per a vacunar els seus fills i filles, la cap de la línia pediàtrica de l’ICS de Roquetes respon que “la vacuna és segura, els pares han d’estar tranquils. Als infants de 5 a 11 anys se’ls administra la Pfizer infantil, que és un terç de la dosi d’adult. A diferència de la població adulta, que amb alguna de les dosis han tingut febre o dolors musculars durant 24 hores, els infants no tenen cap efecte secundari més enllà del dolor de braç, a causa de la inflamació local”.
En els últims dies s’ha assenyalat que, a mesura que avança la vacunació contra la covid, estan creixent els casos de miocarditis -la inflamació del múscul del cor, que pot provocar ritmes cardíacs ràpids o irregulars-. Tanmateix, Ponce assenyala que “en infants s’han donat molt pocs casos de miocardiopaties: n’hi ha 1 per cada milió de dosis administrades. La incidència és molt baixa”.
Les escoles i instituts, al límit
I mentre la població infantil passa més “lleument” la malaltia, tot i que alguns poden desenvolupar gairebé la mateixa simptomatologia que els adults, febre, tos o mal de gola, els maldecaps han estat per als centres educatius, que han hagut de fer mans i mànigues durant l’arrancada d’este segon trimestre per tal de fer front a la gestió dels positius a les aules, així com entre el personal docent. Segons dades proporcionades pel Departament d’Educació, en la represa del segon trimestre, durant les tres primeres setmanes, s’han nomenat, a tot Catalunya, fins a 15.000 docents substituts -l’última xifra territorialitzada és del 24 de gener, en què van nomenar-se’n, fins a aquell dia, 137, a l’Ebre-.
Les xifres de contagi són esfereïdores entre la comunitat educativa. La directora dels Serveis Territorials d’Educació a l’Ebre, Montse Perelló, indicava que este dimecres hi havia “957 alumnes ebrencs i 93 professors confinats”. Durant estes setmanes ha arribat a haver-hi prop de dos milers d’estudiants confinats a casa en un mateix dia. L’informe d’incidències covid als centres educatius que publica cada dia el Departament mostra com ha canviat la situació. L’11 de gener, el segon dia del curs després del Nadal, hi havia 616 alumnes confinats, i 119 professors, en quarantena; i les xifres de positius acumulats eren de 2.308 i de 450, respectivament. Este dimecres el nombre d’alumnes positius acumulats s’enfilava a 7.262 (+4.954), i la de professors, a 1.058 (+608). Són unes xifres que demostren l’explosió de contagis que s’ha viscut als centres, i que dixen entreveure com de caòtic ha estat gestionar els alumnes positius dels negatius, els que havien d’aïllar-se en no estar immunitzats i aquells que ja havien passat la covid i podien assistir presencialment a classe, al mateix que temps que es buscava cobrir les baixes dels professors, i fins i tot, dels mateixos substituts.
La cara i la creu dels protocols: discriminatoris, a secundària; un encert, a primària i infantil
El director de l’Institut de l’Ebre, Armand Pons, assegura que “ha estat una situació i una gestió molt complicada”, i afegix, “hem passat de no tenir pràcticament positius al novembre, només alguns, amb comptagotes, a disparar-se abans de Nadal i a reprendre el curs al gener amb 10 i 15 positius al dia. Som un centre més d’un miler d’alumnes, i s’ha notat molt. A més, el nostre perfil d’alumnat és més gran, són adolescents, i fan molta vida fora del centre, per la qual cosa els contagis han anat en augment”.
A la secundària, quan es detecta un positiu a l’aula la resta d’alumnes es diferencien entre immunitzats i no immunitzats. Els primers s’han de fer un Test d’Antigen Ràpid i, si surten negatius, poden anar a classe; els altres s’han de confinar durant un període de 7 dies. “Este protocol ha generat conflictes entre els alumnes que són contactes d’un positiu i que no estan immunitzats, ja que tot i estar bé no poden assistir a classe, estan obligats a quedar-se a casa i han de seguir les tasques per Moodle o amb la metodologia que utilitze el docent”. Tot i així, d’estos alumnes, n’hi ha pocs, perquè, segons el que assenyala Pons, “pràcticament un 80 % de l’alumnat està vacunat”.
Esta situació, però, dista de l’alumnat d’educació primària i infantil, ja que no preveuen que hi haja una alta taxa d’alumnat amb la pauta completa. Segons detalla el director de l’escola Carles III de la Ràpita, Lluís Guardiola, quan es detecta un positiu a l’aula s’organitza un cribratge per al grup: els primers, a la farmàcia, i els segons, al Centre d’Atenció Primària, perquè en cas que surten 5 positius o més d’un 20 % es confina el grup. “Mentrestant, els alumnes poden anar a classe”. I, així, s’han vist situacions en què “al matí l’alumnat ve a l’escola, a migdia tenen el cribratge i, sense saber-ne els resultats, venen al centre; o, fins i tot, en un mateix grup hi ha alumnes no testats, ja que no és obligatori fer la prova, sinó una recomanació”.
Al seu centre no han hagut de confinar cap grup de primària, però sí d’infantil, ja que en estes edats no porten mascareta i és molt difícil evitar la interacció entre ells. Guardiola assenyala que el canvi de protocol en l’arrancada del segon trimestre ha estat “un encert”, ja que “amb la quantitat de positius que han anat sortint en les darreres setmanes, entre 4 i 7 per dia, l’escola hauria tancat”.
Quant al professorat, també hi ha hagut una alta incidència. “Hem tingut moltes baixes i, aquí, la complexitat ha radicat en les substitucions. De per si, dins del sistema educatiu ja som complicats, perquè el nostre perfil de professorat és molt tècnic”, indica Pons. En este sentit, el director de l’IES de l’Ebre assenyala que han arribat a tindre entre un 10 i un 15 % de professors de baixa al mateix moment, “més enllà de les baixes per altres motius de salut”. A això s’hi afegix que “des que surt el positiu, es tramita la baixa i nomenen el substitut, n’hem arribat a tindre alguns que han estat només un dia a l’aula”.
D’altra banda, a l’Escola Carles III, “hem estat prou bé: no hi ha hagut massa casos entre els docents. El problema ha estat amb els professors no vacunats, que s’han de confinar set dies, com els alumnes de secundària, encara que estiguen bé; i com que no és una baixa, no es cobrix”. Tampoc s’envien substituts, afegix, en el cas d’aquells professors que tenen algun fill o filla positiu o confinat a casa i s’han de quedar amb ells. Cobrir estes dos situacions “suposa perdre molts recursos, ja que saps que no vindrà ningú a cobrir esta baixa, i has de suplir-ho destinant-hi altres professors”.
La inestabilitat seguirà als centres educatius, pel fet que, de moment, a partir del dilluns ja s’ha anunciat que es dixarà de fer cribratges als grups estables quan hi surten positius, i ja s’està parlant que en les pròximes setmanes podrien aixecar-se les quarantenes.