HomeMeteorologiaLa Terra Alta batalla contra el gel mentre encara es treuen dels...

La Terra Alta batalla contra el gel mentre encara es treuen dels carrers els cúmuls de neu

La Terra Alta batalla contra el gel en aquest segon dia després del temporal Filomena i la nevada històrica que ha deixat. La neu acumulada es desglaça durant el dia però les baixes temperatures de la nit converteixen els pobles en autèntiques pistes de patinatge. Encara hi ha municipis subministrant llum amb generadors, com és el cas d’Arnes i Caseres (on tampoc tenen cobertura mòbil), i a la Fatarella una avaria a l’estació de bombament de l’aigua ha deixat el poble sense abastiment. Els ajuntaments tenen les brigades i molts voluntaris abocats a seguir retirant la neu dels carrers i escampar sal. Se’n necessita tanta que els municipis estan esgotant les reserves i el Consell Comarcal ja n’ha comprat 15.000 kg més.

La Terra Alta era una autèntica glacera aquest dimarts a primera hora del matí. Els canelobres de gel penjaven de les teulades i els carrers dels pobles i algunes carreteres estaven coberts per perilloses plaques de gel. És la màxima preocupació ara mateix dels consistoris que repeteixen els avisos a la ciutadania perquè no transitin ni circulin si no és del tot imprescindible. “La neu és molt bonica el primer dia que surts a trepitjar-la i fer ninots, però després si queda fred, en pobles petits i carrers estrets, és complicat gestionar-ho”, ha apuntat Sisco Blanch, alcalde de la Fatarella.

Els ajuntaments tiren de les brigades i de l’ajuda de molts veïns voluntaris perquè amb les imponents acumulacions de neu i l’alerta per fred dels serveis meteorològics, cal afanyar-se a netejar els carrers tant com sigui possible, assumint que les gelades seran inevitables els pròxims dies. “Potenciem escampar sal. La gent ha portat els tractors amb pala per retirar neu perquè donen baixes temperatures la pròxima setmana i tindrem el problema que la neu no marxarà i la volem treure fora del poble”, ha explicat l’alcalde d’Horta de Sant Joan, Jordi Martín.

Operaris del Consell i la Diputació de Tarragona estan ajudant els municipis sobretot per netejar els carrers més estrets i de difícil accés rodat que encara queden plens de neu als pobles. Després de dies de temporal, la sal havia començat a escassejar i l’ens comarcal n’ha encarregat 15.000 quilos més perquè els consistoris puguin abastir-se des del magatzem de Gandesa. Comarques veïnes havien ofert els seus excedents, però com es preveu que la neu i el gel perduraran durant dies, s’ha optat per fer una comanda gran i tenir reserves.

Per ajudar els veïns, s’han obert sortides des de les cases de la gent que no podia faltar a la feina, s’han netejat l’accés a les escoles, com és el cas d’Horta de Sant Joan o Caseres on s’ha reobert el centre educatiu aquests dimarts, i també s’han facilitat certificats a les persones que no han pogut desplaçar-se al lloc de treball o a fer exàmens.

Mentrestant, continua suspesa la línia ferroviària R15, entre Reus i Riba-Roja, i de les 7 línies de transport escolar de la comarca només se n’ha activat dues, la del Pinell de Brai i Corbera d’Ebre. Estava previst també el desplaçament dels estudiants de Caseres fins a l’IES de Gandesa, però els Mossos d’Esquadra, a primera hora, han recomanat suspendre la línia per les plaques de gel que hi havia a la carretera.

Entre les incidències que ha provocat el temporal a la comarca, a l’esfondrament dels sostres de les pistes de pàdel de Batea i Gandesa, s’hi suma la teulada d’una granja de gallines que ha caigut a la capital comarcal. A la Fatarella s’han quedat sense abastiment d’aigua per una avaria elèctrica al punt de captació i l’Ajuntament ha contractat un grup electrogen per poder connectar-lo i bombar l’aigua. “Estem mirant de solucionar-ho però Fecsa diu que s’ha d’accedir amb helicòpter i que és complicat”, ha explicat Blanch. A Arnes i Caseres, on van estar 12 i 10 hores respectivament sense llum, es manté el subministrament amb generadors i a Caseres no s’ha solucionat l’apagada de cobertura mòbil i televisió.

“Ara ens fa molta por, en aquestes nits de temperatures tan baixes, que comencin a rebentar canonades. És el que ens preocupa més ara mateix. La piscina és una pista de gel i no sabem si provocarà fissures. Fins que no es desglaci tot, no sabrem l’abast del que ha pogut passar”, ha alertat l’alcalde de Caseres, Manel Palau.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 8 =

Últimes notícies