EDICIÓ PAPER // La Terra Alta s’ha posat com a objectiu situar-se com una de les tres principals destinacions enoturístiques del país. L’aposta per les visites als cellers, les vinyes i les activitats complementàries amb el vi com a fil conductor, s’han consolidat a la comarca i cada vegada atreuen més visitants. Ara, des de la Denominació d’Origen es posen com a objectiu treballar conjuntament amb les administracions i altres sectors per a duplicar el nombre de visites.
Tot just la setmana passada es va reunir per primer cop la taula de l’enoturisme a la Terra Alta. Un nou organisme que reunix la DO, l’associació de turisme rural de la Terra Alta, el patronat de turisme de les Terres de l’Ebre i el Consell Comarcal de la Terra Alta. La finalitat no és altra que la de construir una aliança forta entre administracions i sector privat per tal d’impulsar polítiques públiques i iniciatives privades encaminades a incrementar el nombre de visitants atrets per l’enoturisme.
El president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí, assegura que l’objectiu de la taula i dels cellers ha de ser clar. “Volem que la Terra Alta en els propers anys puga convertir-se en una de les tres principals regions enoturístiques del país”, ha assegurat Arrufí en declaracions a Ràdio Móra d’Ebre. La Terra Alta va rebre, només durant l’any passat, uns 34.200 visitants, que van poder gaudir d’un total de 64 experiències enoturístiques en diferents municipis. “Hem de treballar per a superar els 60.000 visitants i poder consolidar-nos com una de les referències d’arreu del país”, destaca Arrufí, i situar-se al mateix nivell que altres zones com el Penedès o el Priorat.
En este sentit, la presidenta de l’associació de turisme rural de la Terra Alta, Pilar Miró, destaca que “el sector de l’enoturisme oferix un producte desestacionalitzat i que sol tenir mobilitat per diferents municipis de la comarca”. “És d’edats molt diferents i pot venir per gaudir exclusivament d’experiències enoturístiques o per combinar-les amb altres activitats”, explica.
Tant Miró com Arrufí coincidixen a destacar que “el mes de setembre és una de les millors èpoques” per a visitar la comarca, que ja ha iniciat l’època de verema i pot observar-se l’activitat als camps i als cellers. A més, les activitats i les degustacions organitzades pels cellers compleixen amb facilitat les exigències de la situació actual, d’emergència sanitària.
Tot i això, l’afectació de la Covid, ha obligat a suspendre la Festa del Vi de la Terra Alta d’enguany, que com cada edició s’havia de celebrar a Gandesa durant el primer cap de setmana del mes de novembre. Durant la festa es repartixen prop de 10.000 degustacions en una gran carpa que aplegaria centenars de persones a la rambla de Gandesa, i oferiria l’emblemàtica Nit de les Garnatxes, dins el celler cooperatiu modernista.