HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa terra és plana perquè em dóna la gana

La terra és plana perquè em dóna la gana

Negacionistes, antivacunes i conspiranoics es van reunir a Barcelona amb motiu de la “III Trobada Terra Plana” durant el primer cap de setmana del mes de setembre. Les teories que la Terra és plana van compartir protagonisme amb els negacionistes de la covid (aquests últims, i seguin la tesi doctoral de Miguel Bosé, es referien al virus com “Aquella bestiola voladora”.)

Terraplanisme és el nom de la creença precientífica que la superfície de la Terra és plana en lloc d’esfèrica. Els sociòlegs experts amb el tema suggereixen que la hipòtesi de la Terra plana s’emmarca en el clima de desconfiança cap al poder sorgit a partir de mitjans de la dècada del 2010. Un fenomen marginal però relacionat amb l’auge l’extrema dreta i els moviments supremacistes. La manera com s’han difós aquestes idees és el bombardeig incessant de “memes” i vídeos en què es repeteixen les mateixes tres o quatre frases demostrant un argumentari dèbil i festejant amb la ridiculesa.

Molt allunyats -tots aquests il·luminats defensors de terraplanisme- d’un dels grans savis de la història, el grec Eratòstenes, que fa vint-i-tres segles ja va descriure la longitud de la circumferència (2πr) de la Terra (40.000 quilòmetres) amb només un error de l’1 %. Aquest coneixement científic -el terraglobisme, que no terraplanisme- va reafirmar-se quan, ja al final de l’edat mitjana i a l’edat moderna, Colon, Copèrnic, Galileu i companyia van desmuntar el terraplanisme de manera definitiva.

L’argumentari dels “experts” d’aquest congrés negacionista tenia més a veure amb una desafortunada tarda de l’internacionalment reconegut mag Pop que no pas en criteris mitjanament raonables.

L’aclaparadora demostració de que quan un vaixell s’endinsa en alta mar i el buc es deixa de veure mentre encara es distingeixen els pals és motiu per treure de polleguera al més consumat terraplenista. Per no esmentar la fal·làcia dels vaixells que a l’arribar al final de la Terra plana cauen en les profunditats negres de l’Univers.

Com era d’esperar, no va faltar en el congrés un altre dels temes preferits d’aquest ramat (en el pitjor significat del terme)  de pseudo-científics: la negació de la pandèmia del coronavirus (pel moment són ja 17 milions de morts arreu del món, segons xifres de l’OMS), lo perjudicial que són les vacunes, la inutilitat del confinament i la ineficàcia de les mascaretes. Pura ciència la dels congressistes.

També van rebre les escoles/universitats i altres centres de formació pel seu adoctrinament social. Els “il·lustres” ponents van defensar l’educació a casa com a únic camí per al coneixement humà.

Només faltava sortejar entre els assistentes al congrés un rectangle de vidre (mai una bola, no fos cas que s’associés amb la Terra esfèrica) per tal de poder predir el futur. Però els organitzadors van voler ser més rigorosos a l’hora de fer el sorteig. El premi per a dos assistents va ser passar dues nits al desert, vaja, el lloc ideal per tal de veure la volta celeste.

Salut i ciència!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 6 =

Últimes notícies