HomeSocietatLa URV confirma que el poblat de l'Assut de Tivenys va ser...

La URV confirma que el poblat de l’Assut de Tivenys va ser ocupat el segle VII ANE

La campanya d’excavacions d’este juliol al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys ha finalitzat amb la confirmació que la primera ocupació va ser a inicis del segle VII ANE (Abans de la Nostra Era).

Els treballs al sector del sistema defensiu i als àmbits A5 i A6 han permès confirmar aquesta datació, complint-se així un dels objectius dels arqueòlegs del grup de recerca GRESEPIA per aquest estiu.

A més de precisar la cronologia de fundació, els investigadors també tenien per meta establir el moment de l’abandonament. Si bé no han pogut acabar l’excavació del sector d’habitatges (A5 i A6), sí que han pogut veure l’última fase d’ús, al segle II ANE. Més concretament, l’abandonament pacífic del poblat va produir-se a finals del segle II ANEMés tard, de l’any 80 al 70 ANE, va haver-hi una petita ocupació durant les guerres sertorianes, una guerra civil romana entre els partidaris de Sertori, recolzats pels indígenes d’aquest territori i els seguidors del dictador romà Luci Corneli Sul·la. Aleshores es va establir a l’Assut una guarnició de control.

Queda per a futures campanyes, a més a més, datar els habitatges no excavats que s’han trobat sota dels murs del sector A5 i A6, segons explica Jordi Diloli, director de l’excavació i investigador del Departament d’Història i Història de l’Art.

La campanya d’este estiu, inclosa en un projecte quadriennal de recerca arqueològica aprovat per la Generalitat de Catalunya per al període 2022-2025, ha comptat amb el finançament de la URV i de l’Ajuntament de Tivenys. A més dels investigadors del GRESEPIA, també hi han participat una quinzena d’estudiants dels graus en Història i Història de l’Art i en Arqueologia, ja que l’excavació es compagina amb la tasca docent a través d’un curs d’iniciació a l’arqueologia, des de l’any 2012.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 54 = 57

Últimes notícies