HomeSocietatLa URV demana a la Generalitat un centre de recerca en I+D...

La URV demana a la Generalitat un centre de recerca en I+D per projectes relacionats amb l’hidrogen verd

La Universitat Rovira i Virgili (URV) ha demanat finançament a la Generalitat per crear un centre de recerca en I+D per desenvolupar projectes relacionats amb l’hidrogen verd.

El rector de la universitat, Josep Pallarès, ho ha afirmat en una entrevista a l’ACN, en la qual també ha defensat la necessitat d’acabar les obres de la nova facultat d’Educació al Campus Catalunya, que arrosseguen entrebancs des de fa anys. El rector ha explicat que, a petició del Govern, ha fet arribar una llista de les infraestructures que prioritza la institució a llarg termini. D’altra banda, Pallarès ha apostat perquè des del ministeri i la Generalitat s’introduïsquen beques salari per als alumnes amb pocs recursos econòmics.

El centre de recerca en I+D sobre l’hidrogen verd està en procés de negociació entre URV i Generalitat. És un dels elements estratègics del nou equip de Pallarès i la voluntat és que es faça al campus de Sescelades. Tot i això, encara es troba en un punt molt inicial. El rector ha exposat que el projecte de l’hidrogen verd és un dels pals de paller. “És un projecte de país”, ha comentat. L’objectiu final és “que les empreses tinguen una energia neta que elimine el carboni de la seua activitat” i aconseguir que la regió siga potent per tal que les companyies “s’hi queden i se’n vulguen establir de noves”.

Pel que fa a les obres de la nova facultat d’Educació del Campus Catalunya, encara seran aturades per falta de finançament. Tot i això, està en marxa un projecte -que ja està licitat- per adequar l’espai per urbanitzar-lo i poder-hi fer alguna activitat, mentre no hi ha recursos per finalitzar l’edifici. En concret es contempla crear un espai multiús, un espai per a la colla castellera dels Pataquers de la URV i finalment una zona enjardinada. Ja està aprovat que el 2023 comencen les dos primeres obres.

També a principis del 2023 s’iniciaran els treballs per renovar l’actual edifici de la facultat d’Educació, a Sescelades. Davant la impossibilitat de fer la nova facultat, l’aposta ha estat adequar l’actual, que arrossega mancances i deficiències. Es preveu una reforma força integral que s’allargarà fins al 2025. Estos tres projectes -centre I+D, Campus Catalunya i edifici d’Educació- són els que Pallarès ha fixat a la Generalitat com a “prioritaris” per als pròxims anys.

Alhora, el rector també s’ha reunit amb ajuntaments per millorar espais actuals, com la seu del Baix Penedès al Vendrell. “Hem arribat a un acord perquè des de l’ajuntament es faça una actuació per dignificar la zona”, ha indicat. “Hi ha problemes de senyalització i hi ha la possibilitat d’obrir un carrer”, ha concretat. Per altra banda, el pròxim 9 de setembre la URV estrenarà una nova seu, a Vilafranca del Penedès, on hi haurà 40 places per estudiar el grau d’infermeria. “Estem en converses per ampliar el projecte inicial de primer i segon curs, per tenir cabuda per als quatre anys”, ha manifestat el rector.

Beques i professorat

El nou rector ha defensat que calen més ajuts per tal que cap estudiant es quede sense anar a la universitat per raons econòmiques. Pallarès ha valorat que “el cost universitari no és només el de la matrícula”, sinó que “també hi ha el cost de la vida”, que fa referència al fet que molts alumnes estudien fora de casa, amb les despeses que comporta per a ells i les seues famílies. “Hem de tenir elements que puguen facilitar la simultaneïtat de treballar i estudiar”, ha dit.

A més, per als casos més crítics, el dirigent de la URV ha posat damunt la taula la necessitat de crear beques salari. “El Consell Social de la URV ja ho fa en algun cas, però ho hem de generalitzar”, ha subratllat. L’objectiu és “no perdre talent” i que “alumnes que tenen altes capacitats i baixos recursos econòmics puguen arribar a la universitat”. Amb tot, ha reconegut que la tasca recau en la Generalitat i el Ministeri: “els hem de forçar perquè part dels recursos que dediquen al sistema de beques tinguen esta imatge que actualment no és dins la seua línia argumental”, ha assenyalat.

Una altra de les preocupacions de Pallarès per al seu mandat és reduir el nombre de professors associats i ampliar la plantilla estable de docents. El rector també ha fet extensiu este propòsit al Personal d’Administració i Serveis (PAS). “La solució és a llarg termini”, ha reconegut, i passaria per “tenir major capacitat de gestió econòmica” a partir de més ingressos per part de la Generalitat. Tot i això, Pallarès es mostra convençut que amb una millor gestió es poden assolir avenços, tot prioritzant “els recursos existents per destinar-los a aquells llocs on faça més falta”, mitjançant “criteris objectius per definir on cal posar les places a temps complet”.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 41 = 46

Últimes notícies