HomeCiènciaLa URV desenvolupa un sistema mòbil per diagnosticar retinopatia a temps a...

La URV desenvolupa un sistema mòbil per diagnosticar retinopatia a temps a pacients diabètics de zones rurals

Els investigadors d’un grup de recerca de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i d’Oftalmologia de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han desenvolupat un sistema mòbil basat en la intel·ligència artificial per detectar i diagnosticar com més aviat millor la retinopatia diabètica.

Es tracta d’una afecció ocular en pacients amb diabetis de tipus 2 que constitueix la primera causa de baixa visió al món occidental, entre la població d’entre els 50 als 70 anys, i que és una de les causes de ceguesa al tercer món. L’aparell permet un diagnòstic més precís i es podrà fer servir als centres d’Atenció Primària, ja que fins ara les proves per detectar esta afecció es feien als hospitals.

Segons Pere Romero, responsable del Grup de Recerca en Oftalmologia de l’IISPV i professor titular a la URV, un tractament a temps és clau per evitar l’avenç de la retinopatia diabètica, sobretot pel fet que es tracta d’una malaltia asimptomàtica. “Quan el pacient acut a l’especialista moltes vegades ja és massa tard”, ha assenyalat.

Actualment, el sistema nacional de salut contempla una revisió anual del fons de l’ull per a cada pacient amb diabetis. Esta és una prova que es fa als hospitals amb un retinògraf, però, com que no totes les persones poden desplaçar-se fins a estos centres hospitalaris fàcilment – a Catalunya, per exemple, un 5% de la població viu en zones rurals.

Per això, estos investigadors han desenvolupat un sistema mòbil amb l’ajuda de diversos socis del projecte (Telefónica i TRC), perquè siga el mateix metge de capçalera qui els faça la fotografia necessària per a esta revisió i, mitjançant un sistema de lectura automàtica, puga determinar si el pacient pateix o no la retinopatia. Així, en cas afirmatiu, es podrà introduir les dades del pacient a un sistema basat en la intel·ligència artificial i es podrà saber quan l’usuari s’ha de fer la pròxima revisió.

Estes proves amb el nou sistema mòbil es començaran a fer pròximament a alguns centres d’Atenció Primària de zones rurals de Catalunya. “Hem desenvolupat dos algorismes, un de lectura automàtica d’imatges, que permet identificar si existeix o no retinopatia diabètica i de quin tipus, fet que facilita la feina al metge d’atenció primària; i el segon algorisme és un sistema d’ajuda al diagnòstic –REetiprogram– que, basant-se en una sèrie de paràmetres, determina el risc del pacient diabètic de patir retinopatia diabètica, a més de calcular quan hauria de fer-se el control següent”, ha detallat el responsable.

El catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques de la URV, Domènec Puig, qui ha desenvolupat els algorismes d’intel·ligència artificial, ha explicat que van veure la possibilitat d’unir la computació amb l’anàlisi d’imatges de retina per automatitzar el cribratge a través de mètodes de visió per ordinador. “Automatitzar significa ser capaços d’obtenir decisions d’ajuda al diagnòstic, és a dir, d’implementar algorismes que oferisquen al metge una guia d’ajuda, per facilitar-vos la feina”, ha indicat. “No parlem en cap cas de substituir el metge especialista”, ha afegit.

La base d’este sistema de computació és el Deep Learning, que pren milers d’imatges del fons de l’ull de pacients i aquestes s’etiqueten en funció del grau d’evolució de la retinopatia diabètica. D’esta manera, el programari desenvolupat per este equip analitza totes estes imatges amb l’ajuda de la intel·ligència artificial, aprenen d’estos casos i els classifica en funció dels patrons que identifica. “Perquè quan arriben noves imatges es puga realitzar un diagnòstic partint d’este entrenament. Com més ampli és este entrenament, més fiable és el sistema”, ha subratllat Puig.

Fins ara les imatges s’han obtingut mitjançant un retinògraf i, ara, el repte d’estos investigadors és reentrenar i adaptar el sistema perquè siga sensible a les imatges obtingudes a través d’este nou dispositiu mòbil. Este avenç tecnològic mostra el potencial de la medicina personalitzada -també coneguda com a medicina de precisió. Actualment, este projecte es comercialitza a França i a Espanya i la idea és exportar-lo també a Amèrica del Sud.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

56 + = 64

Últimes notícies