HomeEducacióLa URV i T-Systems creen una càtedra sobre aplicacions natives del núvol

La URV i T-Systems creen una càtedra sobre aplicacions natives del núvol

La Càtedra de Cloud Computing ja és una realitat. La Universitat Rovira i Virgili i T-Systems, la divisió de serveis de digitalització per a empreses i administració pública de Deutsche Telekom, han creat una càtedra centrada en la informàtica al núvol i les aplicacions natives que se’n deriven. L’objectiu principal és proporcionar a estudiants i professionals una comprensió sòlida dels conceptes clau d’aquest àmbit en auge.

Aquesta formació amb T-Systems és clau per consolidar l’educació tecnològica a la Universitat i assenta les bases per a una col·laboració publicoprivada duradora i de qualitat”, assegura el rector de la URV, el perellonenc Josep Pallarès. La formació és un aspecte clau per a la Càtedra, ja que es busca dotar els interessats d’eines i coneixements per entendre la informàtica al núvol i aplicar-la de manera adequada.

Per aconseguir-ho, es tiraran endavant cursos, seminaris, tallers i altres activitats formatives, i es promourà l’aprenentatge dels serveis que s’utilitzen per implementar i escalar les aplicacions natives del núvol de manera efectiva, com és el cas d’AWS (Amazon Web Services) i els seus serveis AWS Lambda, Amazon Elastic Container Service, Amazon Elastic Kurbenetes Service i Amazon Simple Storage Service. També s’ensenyarà com s’utilitzen eines d’automatització com ara AWS CloudFormation i AWS CodePipeline per simplificar el procés d’implementació i administració d’aquestes aplicacions.

El director és el catedràtic del Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques Pedro García, també coordinador del grup de recerca Cloud and Distributed Systems Lab (Cloudlab), un equip de treball en ple creixement, amb molts contactes i vies de finançament, en un moment d’eclosió i convergència de tecnologies, també de la intel·ligència artificial. “Les empreses busquen posicionar-se en aquest context d’evolució tecnològica tan ràpida”, diu Pedro García, que assegura que, pel que fa al triple objectiu de la Càtedra, en formació —el pal de paller— i divulgació ja  s’han començat a dura terme accions, mentre que en recerca ja hi ha els primers contactes amb T-Systems.

Alumnes de l’últim any del grau en Enginyeria Informàtica han participat en cursos de formació impartits pel grup de recerca Cloudlab, complementats amb estades de pràctiques a T-Systems amb la idea que s’hi puguin acabar quedant. “Els nostres alumnes, quan acaben el grau, tenen moltes ofertes. Les empreses volen captar el nostre talent”, afirma Pedro García. Pel que fa a la divulgació, s’han fet xerrades en escoles de primària i secundària per atreure l’atenció de l’alumnat al voltant de la computació al núvol i la intel·ligència artificial.

La Càtedra també té com a finalitat analitzar l’impacte de la computació al núvol en el món empresarial i la societat en general, de manera que es faran estudis, es recopilaran dades i se n’interpretaran els resultats per aprofundir en el coneixement sobre aquesta tecnologia i les seves implicacions, per exemple, en l’àmbit laboral. En un sector en evolució constant, la Càtedra es compromet a mantenir-se actualitzada pel que fa a les últimes tendències i avenços per contribuir al coneixement i el desenvolupament d’aquesta tecnologia i les seves aplicacions en la societat.

A més, la Càtedra de Cloud Native Applications preveu concedir beques i ajudes que promoguin la formació i el desenvolupament de l’interès entre la comunitat universitària en temes de digitalització, sobretot per ajudar a la inserció laboral dels estudiants. En aquest sentit, a més de les pràctiques extracurriculars a T-Systems, s’impulsarà, per exemple, la realització de treballs de fi de grau i de màster en aquest àmbit.

També s’organitzaran activitats de difusió de coneixements sobre temes relacionats amb la digitalització entre la població en general a través de jornades de divulgació tecnològica, de la promoció de trobades nacionals i internacionals i de la col·laboració amb altres càtedres de la URV amb objectius complementaris.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies