Els últims dies d’agost i primers de setembre començarà el temps de verema a la Terra Alta. Enguany es preveu que se superen els 37 milions de quilos de raïm, i que la qualitat siga molt alta, gràcies a les pluges de la primavera i la bona maduració de les vinyes.
En els últims anys, les altes temperatures han fet avançar la verema a la Terra Alta, fins al punt que a mitjans d’agost, la collita ja començava en les varietats més primerenques. Enguany, però, la maduració ha estat tardana per les temperatures dels mesos de primavera, i es preveu començar la verema en pocs dies, a les acaballes d’este agost o a principis de setembre.
Per enguany, a més, des de la Denominació d’Origen Terra Alta esperen que la producció augmente respecte de l’any passat, que va ser una de les més baixes dels últims anys a causa de les gelades a principis de la primavera i també de les pedregades que van afectar diversos municipis.
El president del consell regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí, assegura que “la quantitat serà sensiblement superior, però s’haurà de veure quan comence la campanya, i la majoria de finques ho faran a principis de setembre”. Es començarà amb varietats com chardonnay, sauvignon i garnatxa blanca, després seguiran les varietats negres com el sirah, el merlot i s’acabarà amb la carinyena.
La producció, doncs, superarà els 37 milions de quilos de raïm que es van collir l’any passat i pel que fa a la qualitat, Arrufí destaca que “serà molt alta”, ja que “les pluges de la primavera i les altes temperatures a principis d’estiu han fet que la planta madure d’una forma molt correcta”.
Els cellers de la DO assumixen com a principal repte per als propers anys la internacionalització i l’obertura de nous mercats, després que l’any passat la Terra Alta es convertís en el gran aparador dels vins de garnatxa blanca a nivell mundial, organitzant el concurs internacional de Grenaches du Monde.
La Terra Alta concentra un terç de la producció mundial de garnatxa blanca, la seua varietat més emblemàtica.