HomeEconomiaLa verema convertix la Terra Alta en un espectacle d’aromes, llum i...

La verema convertix la Terra Alta en un espectacle d’aromes, llum i color

La verema ja ha començat a la Terra Alta i s’allargarà fins al proper mes d’octubre en les seues varietats més tardanes. La collita del raïm suposa una veritable transformació a la comarca, que s’impregna de l’olor de raïm i veu com els paisatges comencen a tenyir-se de tons marronosos que anuncien l’arribada ja de la tardor.

Des de finals d’agost, els viticultors i viticultores dels municipis terraltins ja cullen el raïm de les vinyes, començant per algunes varietats blanques i primerenques, com és el cas de la garnatxa blanca, la més emblemàtica de la Terra Alta. I és que la comarca concentra prop d’un terç de la producció mundial d’esta varietat de raïm, característica pel seu gust intens i la seua lleugera acidesa, a la vegada que pel seu color groc i verdós. A poc a poc, el fruit ja arriba als cellers, on comença el seu procés d’elaboració, que culminarà en uns vins de primera qualitat i ja reconeguts arreu de tot el món.

En esta campanya de verema, s’espera que la collita siga una mica inferior a la mitjana, però no hi haurà grans pèrdues. El president del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta, Joan Arrufí, ha assegurat que “les altes temperatures durant este estiu i també les nevades de l’hivern han suposat un estrès hídric important per a les vinyes”.

Per estes condicions, en algunes varietats el gra de raïm serà també d’unes dimensions més reduïdes. Tot i això, Arrufí destaca que “la qualitat està garantida” en l’anyada actual.

La comarca ja s’ha convertit en un trànsit continu de tractors i petits camions que transporten el raïm fins als cellers, impregnant la majoria de pobles de l’olor de raïm acabat de collir. Així serà fins a finals del proper mes d’octubre, quan es colliran ja les varietats de raïm negre més tardanes. Enguany es preveu que els cellers de la Terra Alta puguen treure al mercat fins a 8 milions d’ampolles de vi, que es vendran al mercat català però també a altres països com els Estats Units, Bèlgica, Països Baixos o Alemanya. Les exportacions han esdevingut una peça clau en els últims anys a la DO ebrenca, que s’ha consolidat com un referent mundial, sobretot amb els vins de garnatxa blanca.

De fet, la Terra Alta va ser la Denominació d’Origen catalana que més va créixer dins el mercat català el passat 2019. Es va consolidar com la tercera DO més demanada -després de la DO Catalunya i el Penedès- i va créixer un 5,5% respecte a l’any anterior. El 2020, les vendes van baixar en picat a tots els territoris a causa de la pandèmia i, sobretot, del tancament de la restauració en l’àmbit de tota Europa.

“Ara però venim amb una tendència positiva, la gent continua consumint vi de qualitat i ja estem a un nivell de venda acceptable”, destaca Joan Arrufí. La majoria del vi català es consumix en locals de restauració i hostaleria, que van tenir l’obligació de tancar per les restriccions de la covid i, durant la reobertura, van haver de reduir els aforaments i el volum de clients. Tot i això, el president de la DO terraltina assegura que “es preveu una bona campanya de Nadal”, que és el període de l’any on es venen més ampolles.

Tempesta d’última hora

En plena verema, aquest dimecres -dia 15-, un fort aiguat va afectar poblacions com Batea i Vilalba dels Arcs, on s’ha malmès alguns camps de cultiu i també ha deixat inaccessibles alguns camins. En els propers dies, sindicats i viticultors quantificaran els danys que hagi pogut tindre aquesta tempesta, que ha afectat de forma irregular els cultius de vinya.

 

L’enoturisme

La viticultura forma part de l’essència de la comarca. Lluny de ser només un sector econòmic o una particularitat dels municipis terraltins, el cultiu i l’elaboració del vi ha marcat nombroses generacions de terraltins i terraltines. Això ha fet que, quan es parla del vi de la Terra Alta, s’acabe transcendint a alguna cosa més que el licor que reposa dins l’ampolla. En els últims anys, cada vi ha estat, a la vegada, una porta d’entrada a la comarca. El vi explica la història de la Terra Alta i és, a la vegada, una invitació a visitar i a conèixer els dotze municipis que la conformen.

Així, l’enoturisme s’ha consolidat també en els últims anys com un altre dels grans atractius de la comarca. El nombre de visitants a la Terra Alta ha crescut durant els últims anys i, amb la pandèmia, l’auge del turisme d’interior l’ha situat entre una de les destinacions preferides dels turistes provinents de l’àrea metropolitana de Barcelona.
L’augment de visitants ha incrementat, a la vegada, l’oferta que oferixen els cellers terraltins per a poder fer activitats relacionades amb el vi, com ara tastos i degustacions combinades amb el paisatge, les postes de sol, els espais de la Batalla de l’Ebre o les activitats a la natura, com el ciclisme o el senderisme.

Actualment, el Consell Comarcal de la Terra Alta treballa també amb un projecte que aglutine les diferents activitats relacionades amb el turisme i el vi i que es poden gaudir arreu de la comarca.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

51 + = 59

Últimes notícies