HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLa Via Verda de Val de Zafán, una oportunitat única

La Via Verda de Val de Zafán, una oportunitat única

Un actiu molt important del nostre territori és el Camí Natural de la Via Verda de Val de Zafán, una via que transcorre entre les comarques del Baix Ebre i la Terra Alta, a Catalunya, i les del Baix Aragó, el Matarranya, el Bajo Martín, en terres aragoneses. Aquesta via verda segueix l’antic traçat de la via del tren que unia Tortosa amb Alcanyís i La Puebla de Híjar, clausurat el 1973 després de l’enfonsament d’un túnel entre les estacions de Pinell de Brai i Prat de Comte.

La via verda, per tant, d’uns 130 quilòmetres, uneix cinc comarques i dues comunitats autònomes, i esdevé d’aquesta forma una de les vies verdes més llargues de l’Estat espanyol, i sobretot, amb una varietat de paisatges espectacular al voltant dels valors patrimonials, tant culturals com mediambientals únics que recorren tot el traçat: riu, muntanya i varietat de poblacions, on destaquen les ciutats d’Alcanyís o Tortosa, amb el seu patrimoni monumental, però també els nuclis d’Horta, del Pinell o de la Puebla de Híjar per citar-ne alguns.

Per tot plegat, com a vicepresidents dels consells comarcals del Baix Ebre i de la Terra Alta i responsables de Turisme, estem impulsant tota una sèrie d’accions per millorar i promocionar aquest actiu turístic tan important que tenim al nostre territori. La primera ha estat abordar la diagnosi de les mancances i oportunitats de la via en el seu conjunt. El turista quan la visita no té en consideració a quina administració pertany cada tram i en vol gaudir en la seva totalitat. Per això hem creat una taula de treball entre les cinc administracions per tirar endavant projectes amb una visió global, això sí, sense perdre mai la personalitat de cadascun dels trams.

En segon lloc, continuem apostant pel manteniment, amb un elevat cost per les arques dels nostres consells comarcals, infrafinançats pel govern de la Generalitat, que hem d’assumir millores continuades en el ferm, els pals o els senyals, entre altres. També hem apostat per disposar de més espais de recreació, amb bancs, i llocs per poder fer una foto amb l’etiqueta #viaverdavaldezafan per promocionar-la a les xarxes socials.

Un altre element important, són els comptadors que hem instal·lat en alguns trams, fet que ens permet saber el trànsit diari, i la seua tipologia, sigui a peu o en bicicleta, que ens estan donant dades boníssimes, amb milers i milers d’usuaris que no paren de créixer. Així ho hem trasllat també a la promoció anual que fem a Fitur, la fira turística més important del món que se celebra a Madrid, on hem anat novament a promocionar la nostra via verda.

Ara bé, un dels projectes més emblemàtics que també hem iniciat, és el de la construcció d’un nou tram del Camí Natural de la Via Verda del Carrilet de La Cava. Set quilòmetres que ens portaran fins a l’Aldea des d’on és comunicarà amb el Camí Natural de
l’Ebre, per enllaçar dos parcs naturals, els Ports de Tortosa-Beseit i el delta de l’Ebre; perquè si, ens ho hem de creure, tenim un patrimoni natural i cultural únic, reconegut per la UNESCO com a Reserva de la Biosfera, la qual cosa hem de saber aprofitar i posar en valor per generar oportunitats, sobretot en un moment en què el cicloturisme i l’ecoturisme s’han situat com a punt de llança en els nous gustos turístics després de la pandèmia. Des dels governs dels consells comarcals del Baix Ebre i la Terra Alta estem compromesos i ho seguirem estan, aportant, dintre de les nostres possibilitats, totes aquestes mesures i altres projectes per reactivar i promoure un turisme de qualitat al nostre territori.

Francesc Vallespi i Assun Anguera
Francesc Vallespi i Assun Anguera
Francesc Vallespí, vicepresident del CC del Baix Ebre i responsable de Turisme. Assun Anguera, vicepresidenta del CC de la Terra Alta i responsable de Turisme
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 82 = 90

Últimes notícies