HomeSense categoriaLa vida urbana torna a la Ràpita

La vida urbana torna a la Ràpita

EDICIÓ PAPER  // Un dels pobles més turístics de les Terres de l’Ebre és la Ràpita. Des del dilluns, amb l’entrada de la regió sanitària de l’Ebre a la fase 1 de la desescalada, els carrers del municipi rapitenc s’han tornat a omplir d’aquell rebombori que durant estes últimes setmanes havia quedat substituït per silenci: constants motors de vehicles, converses entre ciutadans pel carrer, terrasses de bars amb gent xarrant, comerços atenent clients… Coincidint amb el període de confinament, als bancs i a les farmàcies es troben les aglomeracions i les cues de gent per accedir a les instal·lacions, ja siga a fer transaccions bancàries com per a comprar medicaments o productes farmacèutics.

Així doncs, a la Ràpita ha tornat el moviment, i amb ell, la vida urbana. I és que tot i que no han obert tots els comerços ni establiments, sí que ho han fet una gran majoria, indica la presidenta de la Unió de Comerç Rapitenc, Natàlia Guart, i oferixen així una imatge de carrers més similar a la imatge a la qual estàvem acostumats. Amb les persianes dels comerços aixecades, i les terrasses obertes -a mig gas-, s’ha tornat a respirar el caliu característic del municipi. Als bars, l’alegria és palpable. Alguns, han vist com s’omplien totes les taules el primer dia, i és que la població tenia moltes ganes de tornar a seure a les terrasses. És ben sabut que aquí, a la Ràpita està molt instaurada l’anomenada ‘cultura de bar’. ‘Els rapitencs som molt d’anar pel carrer i d’estar al bar’ és una de les frases que s’escolta més durant el recorregut pel poble, en què les mascaretes abundaven entre les cares de la gent. No tothom la portava, com tampoc tothom portava guants, però sí que ho feia una gran part de població.

La majoria de comerços i bars han obert amb ganes i il·lusió, “i la gent de la Ràpita està sent molt solidària donant suport al petit comerç, i això és d’agrair, ja que comencem a ser conscients de l’esforç que fem els comerços locals”, matisa Guart. Al seu torn, diverses propietàries de comerços coincidixen que la ciutadania està sent prudent a l’hora d’anar als establiments. “La gent encara està una mica atemorida”, detalla Míriam Mayals, propietària del comerç Míriam, flors i regals, que afegix “però a poc a poc anirem reactivant l’economia, que ja en teníem ganes”. “Este dilluns al matí, només pel moviment que hi havia pel carrer, semblava que fos un dia normal”, determina la propietària de la botiga de moda infantil Caramels, Maria José Cardedeu, situada al carrer Gorria, un dels més comercials del municipi.

Diversos establiments han començat a aplicar un sistema d’atenció al públic diferent: al matí estan oberts perquè tothom qui vulga entre a la botiga, però a la tarda atenen els clients per cita prèvia. “Les mares que venen amb els seus fills a comprar-los roba, se senten més segures si veuen que durant una hora només estan ells a la botiga amb la porta tancada”, apunta Cardedeu. Tota aquella roba que un cop provada pel client no la compren, es desinfecta, es dixa 48 hores en quarantena, i tot i que no és necessari, la propietària li passa la vaporeta també “per si de cas”. En el cas de Calçats Montserrat, “les cites prèvies estan funcionant molt bé. Crec que la gent s’està acostumant i prenent en calma esta nova situació que estem vivint”, diu la propietària Montserrat Roca, que afegix que així “intentem evitar aglomeracions”. El sistema és fàcil: truques al telèfon de l’establiment i reserves l’hora que vols anar-hi.

Calçats Montserrat atèn per cita prèvia durant les tardes per evitar aglomeracions. | ANDREA CAPILLA

Des de la Unió de Comerç Rapitenc, però, remarquen la importància que ha agafat el Market Place -la venda de productes en línia-, impulsat al territori ebrenc de manera pionera a Catalunya ara fa més de dos anys. “Abans la venda en línia era una opció, ara ja és una obligació” remarca Guart que determina que la pandèmia del coronavirus també ha servit per a fer entendre que s’ha de modernitzar el model de comerç.

Tot i que les perruqueries poden obrir des de l’entrada de la fase 0 el passat 4 de maig, estan treballant més que mai. “Durant la primera setmana he tingut moltíssimes clientes, treballant de les 8 del matí fins a les 21 h. Esta setmana encara tinc llista d’espera i ja estic donant hores per a la setmana que ve”, manifesta Desire Reverté, de Desi Perruqueria.

Les perruqueries estan treballant des del passat 4 de maig, amb l’entrada de la fase 0 de la desescalada, i ho fan amb una allau, encara, de clientes. | ANDREA CAPILLA

Els restaurants són els únics que encara no han obert ben bé les seues portes al públic, ja que no es pot menjar al seu interior i, segons han apuntat alguns propietaris, s’esperaran a final de mes per a veure si s’alleugeren les restriccions i poden atendre els clients als seus locals. Tot i això, la presidenta del Col·lectiu de Cuina de la Ràpita i propietària del restaurant Llansola 1921, Imma Bòria, lamenta que “la gent sembla que està molt tranquil·la i no hem d’abaixar la guàrdia, que la pandèmia encara no ha acabat i no volem rebrots”.

I és que tot i l’alleugeriment de les restriccions, no hem d’oblidar que estem en la fase 1 del desconfinament, sí, però continuem en estat d’alarma. I ara no és moment de tornar-nos bojos per a anar als bars, a les botigues o simplement pel carrer a totes hores, sense mantenir les distàncies de seguretat, ni sense protegir-nos a nosaltres i als que ens envolten, com s’ha pogut veure en alguns casos estos dies. Hem de ser conscients que la batalla encara no està guanyada i hi ha moltes vides en joc, així que encara continuem en plena lluita. Siguem responsables!

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 2 =

Últimes notícies